Burse - Fonduri mutuale

FRAI a ajuns sa controleze direct Intercapital Invest

24.01.2007, 17:22 16

Fondul Romano-American pentru Investitii (FRAI) a ajuns actionarul majoritar direct al societatii de brokeraj Intercapital Invest, ca urmare a unor schimburi de pachete derulate la inceputul acestui an cu societatea de administrare a investitiilor Certinvest, care este detinuta de asemenea de fond.
"Fondul Romano-American pentru Investitii controla si inainte Intercapital prin intermediul Certinvest. Practic s-au facut niste schimburi de pachete la inceputul anului intre Certinvest si fond prin care acesta din urma a devenit actionar direct al Intercapital", a declarat Razvan Pasol, directorul general al Intercapital. FRAI detine 56,39% din actiunile firmei de brokeraj, un pachet de 30,8% apartinand lui Eugen Voicu, directorul general al Certinvest. FRAI este un fond specializat pe sectorul serviciilor financiare si a avut investitii in Banca Agricola, Banca Romaneasca, Motoractive, Domenia Credit si Estima Finance, ultimele trei vandute in 2006 catre grupul General Electric. FRAI este si unul din principalii actionari ai producatorului de lacuri si vopsele Policolor Bucuresti.
Intercapital Invest a avut anul trecut un profit net de 0,5 mil. lei (0,14 mil. euro), de aproape patru ori mai ridicat fata de castigul din anul precedent. Veniturile firmei au atins 4,5 mil. lei (1,3 mil. euro), in crestere cu 50% fata de veniturile totale inregistrate in 2005. Valoarea tranzactiilor cu actiuni derulate de Intercapital a crescut cu 72%, pana la un nivel de 451 mil. lei (128 mil. euro).
Cea mai mare parte a veniturilor, adica 80%, au provenit din tranzactionarea pe piata secundara de actiuni, obligatiuni si de pe urma operatiunilor cu derivate. Valoarea tranzactiilor cu derivate la Bursa din Sibiu derulate de Intercapital a fost de 557 mil. lei (158 mil. euro), fata de 37,5 mil. lei in 2005.
Pentru acest an, conducerea societatii a estimat ca va inregistra rate de crestere similare cu cele din 2006 la nivelul tranzactiilor si veniturilor.
Societatea a ocupat locul al 16-lea anul trecut in topul brokerilor, dupa tranzactiile cu actiunile de la Bursa si de pe piata RASDAQ intermediate, cu o cota de piata de 2,1%. Cea mai mare tranzactie intermediata de Intercapital anul trecut a fost oferta publica de obligatiuni ale Bancii Mondiale in valoare de 525 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO