Buget 2012

Guvernul promite listări, dar face tot posibilul să le amâne. Bugetul pe 2012 nu spune nimic despre privatizări

Guvernul promite listări, dar face tot posibilul să le amâne. Bugetul pe 2012 nu spune nimic despre privatizări

Autor: Andrei Chirileasa

15.11.2011, 00:07 534

Raportul de 67 de pagini care înso­ţeşte proiectul pentru 2012 al buge­tu­lui de stat nu cuprinde nicio sin­gură referinţă la privatizarea com­pa­niilor de stat şi la vânzarea de ac­ţiuni prin intermediul Bursei de Valori Bucureşti (BVB) deşi Guvernul promite de doi ani că va pri­vatiza sau va lista pe bursă principalele com­panii din sectorul energetic sau din transporturi.

Lipsa veniturilor din privatizări din veniturile bugetare estimate pentru anul viitor este o dovadă în plus că Guvernul nu vrea încă să-şi asume aceste promisiuni.

În comparaţie, guvernul polonez a prevăzut în bugetul pentru anul viitor venituri din privatizări de 10 miliarde de zloţi (circa 2,27 mld. euro). Însă spre deosebire de Guvernul român, po­lo­nezii au un minister special care admi­nistrează procesul de privatizare a companiilor de stat şi o strategie multi­anuală de privatizări pe care au respectat-o până acum, câştigând astfel în­crederea investito­rilor străini şi dezvoltându-şi pia­ţa de capital internă.

Mai mult, spre deosebire de statul român, care a înţeles să facă privatizări cedând complet con­trolul asupra unor companii strategice pentru eco­nomie, precum Petrom şi BCR, unor investitori strategici, polonezii au vândut acţiuni pe bursă însă au păstrat controlul companiilor.

La nivel declarativ, asta îşi propune acum şi statul român, prin vânzarea unor pachete mino­ritare de ac­ţiuni la companii precum Transelec­trica, Trans­gaz, Romgaz, în prima fază, iar mai apoi Nuclear­electrica, Hidroelectrica şi la alte com­panii din sectorul energetic. În teo­rie, e simplu: prin vânzarea unor pa­chete de acţiuni pe bursă statul înca­sează bani pentru a-şi susţine in­ves­tiţiile, dar stimulează şi efi­cien­tizarea acestor companii, prin des­chi­derea lor faţă de in­ves­ti­tori, forţându-le să devină mai trans­parente şi mai aten­te în modul în care încheie con­trac­tele şi cheltuie ba­nii. Despre asta se vor­beş­te de doi ani, în sensul că FMI pre­sea­ză statul să dea drumul la pri­vatizări, iar Gu­vernul promite că o va face.

În practică însă, statul a demonstrat până acum con­trariul: că nu vrea să deschidă încă prin­cipalele companii din portofoliu către investitori. La finele lunii septembrie, repre­zen­tanţii Minis­terului Eco­no­miei au votat împotriva lis­tării la bursă a Hi­dro­electrica, iar săptămâna trecută a votat şi împotriva lis­tării Nuclear­elec­trica. Fondul Proprietatea (FP), care este acţionar mi­noritar în ambele companii, a solicitat în adu­narea generală a acţionarilor începerea de­mersurilor de listare.

"Spre deosebire de Polonia care are în buget venituri din privatizări şi o strate­gie de privatizare clară, noi încer­căm să întârziem cât mai mult pri­va­tizările şi să ne protejăm bă­ieţii deştepţi ca să nu iasă la iveală con­tractele acestora cu statul. Când nu ne va mai finanţa nimeni, iar cos­turile de refinanţare vor ajunge atât de mari încât nu ni le vom mai per­mite şi va trebui să dăm înapoi ba­nii împrumutaţi de la FMI, evi­dent că FMI ne va obliga să vin­dem cu orice preţ, ca pe greci. Cei care tărăgănează acum pri­va­tizările vor fi atunci responsabili pentru faptul că statul îşi va vinde companiile pe nimic", a declarat Dumitru Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor de pe Piaţa de Capital (AIPC).

Marile companii de stat au fost întotdeauna în­con­jurate de controverse în România, înre­gistrând pierderi sau rezultate slabe deşi sunt mono­poluri sau lideri de piaţă.

În prezent, cele mai mari discuţii sunt în jurul companiilor din sectorul energetic şi, în special, în jurul "perlei" Hidro­electrica.

Contractele încheiate între Hidro­electrica şi traderi de energie precum Energy Holding, Alpiq, Buzman, sau cu Alro şi Ar­celorMittal, la preţuri sub preţul de pe piaţa liberă (OPCOM) au fost scoase la iveală de Fondul Pro­prietatea, care a publicat în luna iulie rapoartele anuale ale celor mai importante 20 de companii din portofoliu. Tot Fondul Proprietatea i-a dat în judecată recent pe administratorii Hidroelectrica pentru că au semnat în decembrie 2010 prelungirea contractului cu ArcelorMittal.

Aceste contracte, care aduc profituri uriaşe unor companii private, reprezintă însă pierderi pentru stat, iar vânzarea unor pachete de acţiuni la aceste companii prin bursă ar determina o presiune publică mult mai mare pentru ca aceste companii să se eficientizeze.

În plus, companiile din energie şi transporturi au nevoie de investiţii mari pe termen lung, iar atragerea de finanţare prin piaţa de capital ar uşura povara statului. Din aceste considerente, privatizările prin bursă ar trebui să fie o prioritate a Guvernului asumată inclusiv prin proiectul de buget.

Oferta Transelectrica vine în primăvară

Oferta prin care statul îşi propune să vândă pe bursă 15% din acţiunile Transelectrica (TEL) va avea loc cel mai probabil în primăvara anului viitor. Această vânzare ar putea aduce 45 mil. euro la buget. Ieri, OPSPI a semnat contractul de intermediere cu consorţiul format din BCR, Intercapital Invest şi Swiss Capital. Următoarea pe listă este Transgaz, la care statul îşi propune de asemenea să vândă 15%, după care ar urma listarea a 15% din acţiunile Romgaz. Pentru Hidroelectrica şi Nuclearelectrica există doar promisiuni, nefiind asumat un calendar de privatizare. De asemenea, statul mai are pe listă şi reluarea vânzării unui pachet de 9,84% din acţiunile Petrom după ce oferta din vara acestui an a eşuat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO