Burse - Fonduri mutuale

Guvernul vrea să crească impozitarea pentru investitori: de la 1% la 3% pentru deţinerile de peste un an şi de la 3% la 5% pentru cele sub un an. Impozitul pe dividende, de la 8% la 10%

Guvernul vrea să crească impozitarea pentru...

Autor: Tibi Oprea

01.08.2023, 13:08 4542

La scurt timp după ce a redus şi simplificat impozitarea câştigurilor din tranzacţii bursiere, Guvernul vrea să crească taxele, de la 1% la 3% pentru deţinerile de peste un an şi de la 3% la 5% pentru instrumentele deţinute mai puţin de un an, potrivit unui draft al OUG privind codul fiscal şi alte măsuri financiar-fiscale.

Intenţia de modificare vine după ce de la începutul acestui an investitorii au beneficiat de impozitare cu reţinere la sursă, dar şi de impozite mai mici – de 1% şi 3% – aduse de Guvern pentru a face mai atractive investiţiile la bursă. Totodată, executivul intenţionează să majoreze şi impozitul de pe dividende, de la 8% la 10%, după ce anterior îl majorase de la 5%.

“(8^1) Veniturile sub forma câştigurilor din transferul titlurilor de valoare şi din operaţiuni cu instrumente financiare derivate, determinate conform art. 94 şi 95, pentru transferuri/operaţiuni efectuate prin entităţile prevăzute la art. 96^1 alin. (1), se impun prin reţinere la sursă astfel: a) în cazul titlurilor de valoare: (i) prin aplicarea unei cote de 3% asupra fiecărui câştig din transferul titlurilor de valoare care au fost dobândite şi înstrăinate într-o perioadă mai mare de 365 de zile, inclusiv, de la data dobândirii; (ii) prin aplicarea unei cote de 5% asupra fiecărui câştig din transferul titlurilor de valoare care au fost dobândite şi înstrăinate într-o perioadă mai mică de 365 de zile de la data dobândirii”, este o parte din proiectul de lege.

Cotele de impozitare ar urma să se aplice la fel şi pentru operaţiunile cu instrumente financiare derivate, respectiv 3% pentru deţinerile de peste 365 de zile şi 5% pentru cele deţinute mai puţin de 365 de zile. „Pentru determinarea perioadei în care au fost deţinute se consideră că titlurile de valoare şi instrumentele financiare sunt înstrăinate/răscumpărate în aceeaşi ordine în care au fost dobândite, respectiv primul intrat – primul ieşit, pe fiecare simbol”, se arată în draft.

Recent, Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF), Asociaţia Brokerilor din România, dar şi organizaţii patronale au solicitat Guvernului să menţină actualul sistem de impozitare, considerând că „o nouă modificare a Codului Fiscal nu va face decât să descurajeze investiţiile”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO