Burse - Fonduri mutuale

Impact a pierdut 12 mil. lei din capitalizare la revenirea pe Bursă

Impact a pierdut 12 mil. lei din capitalizare la revenirea pe Bursă

Autor: Andrei Chirileasa

23.11.2010, 23:53 31

Acţiunile dezvoltatorului imobiliar Impact (IMP) au revenit ierila tranzacţionare după patru luni şi jumătate de absenţă, preţulacţiunilor pierzând 14% faţă de ultima cotaţie, înregistrată pe 9iulie. Capitalizarea companiei a scăzut astfel cu circa 12 mil.lei, la 75 mil. lei.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi Comisia Naţională a ValorilorMobiliare (CNVM) au decis reintroducerea la tranzacţionare atitlurilor Impact, în urma întrebărilor şi solicitărilor primitedin partea investitorilor, potrivit unor surse din piaţă. Fonduride investiţii străine importante şi-au exprimat interesul pentrusituaţia acţiunilor dezvoltatorului imobiliar.

În acţionariatul Impact se regăsesc fonduri de investiţiiadministrate de nume mari precum Franklin Templeton (6,09%) sauArtio Global (fostul Julius Baer - cu 8,46%). De asemenea, circa9,06% dintre acţiunile Impact se găsesc în conturi de tip nomineeale Citibank, fiind deţinute de vehiculul de investiţii suedezSalink Limited. În total, străinii deţin circa 40% din acţiunileImpact.

"Cred că decizia celor două instituţii ale pieţei (BVB şi CNVM -n.red.) de reluare a tranzacţionării acţiunilor Impact era un lucruaşteptat de investitorii de pe Bursă. Este greu de spus însă cumvor reacţiona aceştia şi ce se va întâmpla cu preţul acţiunilor", adeclarat Dan Ioan Popp, preşedintele şi fondatorul Impact, care maideţine circa 22% din companie.

El mai spune că biroul de acţionariat al companiei a primitnumeroase întrebări legate de suspendarea de la tranzacţionare aacţiunilor şi de comunicatele companiei cu privire la procedurainsolvenţei. Impact este una dintre cele mai vechi companii listatela Bursă (din 1996) şi are câteva mii de acţionari.

Impact este prima companie de la categoria I a Bursei care aintrat în insolvenţă, în urma unei sentinţe a TribunaluluiBucureşti, ca urmare a unei solicitări a firmei de construcţiiRomconstruct din Ploieşti care a reclamat neplata de către Impact aunor facturi în valoare de 1,3 mil. lei. Sentinţa a determinatBursa să suspende de la tranzacţionare acţiunile Impact, conformlegislaţiei. Impact a atacat sentinţa la Curtea de Apel şi aobţinut suspendarea procedurii de insolvenţă până la judecareaapelului, care este programată pentru luna aprilie 2011.

Insolvenţa nu a afectat semnificativ relaţia Impact cupartenerii de afaceri, spune Dan Ioan Popp.

"Unii dintre partenerii noştri au cerut discuţii pentruclarificarea situaţiei. Majoritatea au manifestat însă înţelegere.Insolvenţa este un proces de conservare a valorii, nu dedistrigere", a precizat preşedintele Impact.

Vânzările au suferit însă o scădere semnificativă, în trimestrulal treilea, Impact realizând afaceri de 5,15 mil. lei, de două orimai mici decât în perioada similară a anului trecut. Compania areuşit însă să-şi reducă pierderile financiare, astfel că întrimestrul al treilea a raportat un profit net de 0,7 mil. lei. Peprimele nouă luni, vânzările au fost de 25,6 mil. lei, în scăderecu 38%, însă compania a raportat pierderi de 6,7 mil. lei, faţă deun profit de 0,79 mil. lei în perioada similară a lui 2009.

"Cifrele raportate nu sunt mari, dar arată că nevoia de locuinţeexistă în continuare. Noi ne-am adaptat şi ne-am redimensionatproiectele şi cheltuielile", a precizat Popp.

Impact a reuşit recent să obţină de la Piraeus Bankrestructurarea unui credit de 12 mil. euro scadent anul acesta,prin prelungirea lui până în 2015.

Cifrele Impact
477 mil. lei este valoarea activelor totale ale Impact.
5,5 mil. lei erau lichidităţile la finele lunii septembrie.
40 mil. lei sunt datoriile pe termen scurt, în scădere dupărestructurarea creditului de la Piraeus Bank.
107 mil. lei sunt datoriile pe termen lung (mai mare de unan).
325 mil. lei sunt capitalurile proprii (active minus datorii).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO