Burse - Fonduri mutuale

ING, Raiffeisen si Eurobank - cele mai mari amenzi in "Cazul Alumil"

ING, Raiffeisen si Eurobank - cele mai mari amenzi in "Cazul Alumil"

Dana-Mirela Ionescu, presedintele Raiffeisen Capital & Investment

29.01.2007, 19:01 83

CNVM a amendat sapte societati de brokeraj, alte sapte fiind sanctionate cu avertisment, pentru nerespectarea prospectului ofertei Alumil. Cu toate acestea, unii dintre intermediarii sanctionati spun ca au in vedere toate mijloacele legale pentru a contesta decizia Comisiei.
Valoarea totala a amenzilor acordate de CNVM s-a ridicat la circa 32.750 de euro. Cele mai mari amenzi, de cate 15.000 de lei (circa 4.400 de euro), le-au primit societatile de brokeraj ale bancilor ING, Raiffeisen si EGF Eurobank, in timp ce amenzile cele mai mici, de 2.600 de lei, au fost aplicate societatilor Confident Invest si Valmob Intermedia.
ING Securities si Raiffeisen Capital &Investment sunt cele mai puternice societati de brokeraj de pe piata, ocupand anul trecut primele doua locuri in topul dupa tranzactiile cu actiuni derulate, in timp ce EFG Eurobank Securities s-a aflat pe locul al 12-lea.
"Noi vom depune cu siguranta o contestatie, iar avocatii nostri analizeaza si alte metode de atac, pe care le vom alege in functie de sfatul lor. Consideram toate ordinele de subscriere depuse in cadrul ofertei ca fiind valide", a declarat pentru ZF Dana-Mirela Ionescu, presedintele Raiffeisen Capital & Investment.
CNVM a mai amendat si societatile de brokeraj Intercapital Invest si Equity Invest, in aceste cazuri amenzile fiind de 12.000 de lei (3.500 de euro), respectiv 10.000 de lei (2.900 de euro).
Cu avertisment au fost sanctionate Super Gold Invest, Eldainvest, Vanguard, Rombell Securities, HTI Valori Mobiliare, BRD Securities GSG si Prime Transaction.
Amenzi au primit si 17 brokeri angajati ai societatilor implicate, care au preluat si validat ordine de cumparare pentru actiuni Alumil fara sa respecte prevederile din prospectul de oferta, amenzile fiind cuprinse intre 500 de lei (146 de euro) si 15.000 de lei (circa 4.400 de euro).
Cea mai mare amenda, in valoare de 15.000 de lei, a fost aplicata lui Laurentiu Floroiu, directorul de tranzactionare al EFG Eurobank Securities, iar Gabriel Gheorghe, director general adjunct al Equity Invest, va trebui sa achite 10.000 de lei. Floroiu nu a putut fi contactat ieri, iar Gabriel Gheorghe nu a dorit sa comenteze "pe moment".
Amenzile acordate sunt rezultatul investigatiei initiate de CNVM la finalul anului trecut, in urma careia Comisia a aratat ca 16 societati de brokeraj nu au respectat prospectul ofertei Alumil, introducand ordine de cumparare fara sa existe in fiecare caz sumele de bani aferente in contul clientilor. Trecute initial intre aceste societati, Broker Cluj si Eastern Securities au fost eliminate ulterior din lista cu brokerii care au incalcat prospectul de oferta.
CNVM a mai decis ca intreaga responsabilitate privind finalizarea operatiunilor aferente ofertei publice derulate de Alumil, inclusiv in ceea ce priveste decontarea si alocarea actiunilor, revine intermediarilor implicati in oferta, Bursei de Valori (BVB) si companiei.
BVB va trebui ca impreuna cu societatea Alumil si cu intermediarul ofertei, societatea de brokeraj Alpha Finance Romania, sa "realizeze toate operatiunile tehnice necesare", in urma hotararii CNVM, fara a oferi si alte indicatii suplimentare. Decizia Comisiei vine dupa ce joi a ridicat suspendarea decontarii ofertei Alumil, dupa ce decontarea actiunilor fusese amanata de trei ori.
"Nu e de competenta Consiliului Bursei, ci este responsabilitatea conducerii executive a Bursei. Nu stiu daca aceasta a luat o decizie, dar in orice caz, nu sunt obligati sa informeze Consiliul asupra acelei hotarari", a declarat Septimiu Stoica, presedintele Bursei de Valori.
"O sa analizam si in final o sa comunicam decizia", a spus Stere Farmache, directorul general al BVB.
Bursa de Valori si-a declinat anterior raspunderea in ceea ce priveste realizarea operatiunilor de alocare si a derularii tranzactiilor aferente ofertei Alumil. CNVM si Bursa si-au tot pasat de altfel una alteia responsabilitatea in cazul ofertei Alumil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO