Burse - Fonduri mutuale

Investitorii de la bursă aşteaptă confirmări că economia îşi revine

Autor: Stefan Musgociu

10.02.2011, 23:50 16

Bursa a scăzut joi cu 1,2%, în linie cu pieţele externe, pe olichiditate în revenire şi asigurată în proporţie de 71% detranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP), de 24,2milioane lei.

Mihai Chişu, broker la IFB Finwest, crede că investitorii vor fimai interesaţi de acţiunile Fondului Proprietatea dacă preţul vacoborâ sub nivelul de 0,6 lei/titlu.

Pe piaţa principală, acţiunile FP au scăzut cu 1,67%, la 0,6165lei, iar operaţiunile au însumat 14,9 milioane lei (3,5 milioaneeuro). "Acţiunea FP rămâne una dintre puţinele care mai genereazălichiditate, restul pieţei intrând într-o stare de aşteptare.Evoluţia pieţelor externe va conta foarte mult pentru traiectoriabursei româneşti, iar, din păcate, o depreciere a indicilor externipoate avea nişte efecte mai pronunţate pe piaţa locală", a declaratChişu.

El spune că speculatorii locali adoptă, de asemenea, o strategiedefensivă întrucât absenţa investitorilor pe termen mediu şi lungnu le oferă contrapartidă în a-şi închide poziţiile.

"Lipsa investitorilor pe termen mediu şi lung este de înţelesatâta timp cât România încă nu a depăşit problemele macro, care auun impact atât de semnificativ asupra publicului autohton, dar şiasupra investitorilor instituţionali străini. Listările promise şiun plan clar de pregătire a acestora ar insufla mai multă încredereîn rândul tuturor categoriilor de participanţi, dar până şi acestsubiect atât de bine conturat declarativ pare să pălească atuncicând vine vorba de punerea în practică", a explicat el.

Majoritatea acţiunilor au fost tranzacţionate încă de ladeschidere la preţuri sub cotaţiile de miercuri, investitorii fiindinfluenţaţi în deciziile de tranzacţionare de corecţiileînregistrate de bursele externe. Exceptând titlurile FP,investitorii au realizat operaţiuni cu volume reduse de acţiuni, învaloare cumulată de numai 9,7 milioane lei (2,2 milioane euro).

Ultimele tranzacţii cu cele mai lichide zece titluri, analizatede indicele BET, au fost operate la preţuri în scădere în medie cu0,83%, iar acţiunile companiilor din sectorul energetic au dusindicele BET-NG cu 0,73% sub nivelul de miercuri. Linia pieţei afost urmată şi de titlurile celor cinci societăţi de investiţiifinanciare (SIF), care au coborât în medie cu 1,63%.

Chişu a adăugat că cei mai mulţi investitori vor reveni pe bursădoar când situaţia macroeconomică din România va confirmaînsănătoşirea economiei.

"Un rating de ţară îmbunătăţit va fi de bun augur pentruevolutia pieţei. În momentul de faţă premisele sunt bune, însăaşteptăm nişte confirmări", a conchis Chişu.

Titlurile FP au fost urmate în topul rulajelor de acţiunileTransgaz (TGN) şi SIF Oltenia (SIF5), cu tranzacţii de 1,7 milioanelei şi respectiv 1,6 milioane lei. Cel mai recent transfer cuacţiunile Transgaz a fost efectuat la 277 lei, preţ în scădere cu0,36%, iar titlurile SIF Oltenia au coborât cu 1,84%, la 1,39lei.

Lichiditatea pieţei acţiunilor, de 34 milioane lei (8 milioaneeuro), a fost cu 44% mai mare decât rulajul de miercuri, de 23,6milioane lei (5,5 milioane euro).

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erauîn scădere cu până la 0,8%, linia fiind urmată şi de majoritateapieţelor din Europa Centrală şi de Est, care înregistrau corecţiide cel mult 2,2%. Pe de altă parte, bursa din Bulgaria a avansat cu1,1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO