Burse - Fonduri mutuale

Investitorii îşi recuperează cu greu încrederea în acţiuni

Investitorii îşi recuperează cu greu încrederea în acţiuni

Autor: Monica Juganaru - Mediafax

21.10.2011, 00:06 712

Bursa de la Bucureşti a scă­zut joi cu 0,45%, mai puţin decât marile burse euro­pene, pe o lichiditate de numai 20 milioane lei, din care 60% au reprezentat trazacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP).

Piaţa de la Bucureşti a evoluat in­decis în sesiunea de joi, în condiţiile în care marile burse europene au afişat scăderi de până la 1,8% "Piaţa locală nu a reacţionat nici joi la modificările care au avut loc pe pieţele inter­naţionale. Dacă ieri puţinii investitori activi rămaşi în piaţă au încercat să profite de creşterile care au avut loc pe pieţele din afară pentru a vinde, astăzi situaţia pare să fi stat invers, cel putin în cazul SIF-urilor, unde cumpărătorii par să fi fost mai activi", a declarat Alexandru Constan­ti­nescu, trader la Swiss Capital.

Potrivit traderului, bursa de la Bucureşti trece "printr-o perioadă de hibernare" comparabilă cu cea de anul trecut din acelaşi interval.

"Problema este că anul trecut aveam scuza că o parte a investitorilor mari erau concentraţi pe tranzac­ţionarea în prelistare cu acţiunile Fondului Proprietatea. Este însă un fenomen întâlnit şi pe pieţele mai dezvoltate şi apare de obicei ulterior unor perioade cu volatilitate şi scăderi puternice. Din păcate, la noi pe bursă investitorii par să-şi recapete mai greu încrederea. Sentimentul bun apare de obicei după o perioadă mai lungă de aşteptare, iar din acest motiv nu ne-am mai corelat cu pieţele regionale în ultimele săptămâni şi am ratat în mare parte şi creşterile corespunzătoare", spune Constantinescu.

El spune că piaţa are nevoie de un imbold, în special în cazul SIF-urilor, care se tranzacţionează la minimul ultimilor doi ani şi jumătate, iar acest lucru se poate întâmpla dacă şi Erste Bank va reuşi să recupereze la Viena pierderile mari din ultima perioadă.

"Sunt preţuri atractive pentru a acumula acţiuni, avem nevoie de promovare şi este păcat că banii care ies din Fondul Proprietatea nu se orientează către alte acţiuni. Investitorii vor reveni la noi pe bursă doar după ce indicii vor creşte, iar pentru asta avem nevoie de iniţiativă locală şi trebuie să atragem bani noi în piaţă", a afirmat brokerul Swiss Capital.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni de la BVB, era în scădere cu 0,87%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,37% sub închiderea precedentă.

Pe de altă parte, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a încheiat şedinţa în urcare cu 0,67%.

Astfel, BET-XT, indicele extins al Bursei, care reflectă evoluţia pri­melor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a consemnat un recul de 0,41%.

Jucătorii au realizat transferuri cu acţiuni de 19,8 milioane lei (4,5 mi­lioane euro), în creştere faţă de lichi­ditatea de miercuri, de 13,2 milioane lei (trei milioane euro).

Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să asigure cea mai mare parte a lichidităţii, cu operaţiuni de 6,7 milioane lei pe piaţa principală şi de 5,3 milioane lei pe piaţa Deal. Astfel, 12 milioane de titluri FP au făcut obiectul a două tranzacţii speciale, realizate la un preţ de 0,44 lei, cu 0,45% sub cotaţia de miercuri.

De urmărit astăzi

  • Evoluţia acţiunilor SIF după ce titlurile Erste Bank (EBS) au pierdut ieri 3,5% din valoare şi au atins un nou minim, de 67,45 lei/unitate. Austriecii se află în prezent în discuţii cu conducerea SIF-urilor pentru finalizarea tranzacţiei de vânzare a pachetelor deţinute de acestea la BCR în schimbul unor pachete la Erste şi cash.

  • Acţiunile Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) care s-au apreciat pentru a doua şedinţă consecutivă cu 15% după ce anterior au pierdut 75% din valoare. Ieri, cotaţia a ajuns la 0,7005 lei/unitate. Pe maximele din urmă cu câteva zile, o acţiune Oltchim ajunsese la nivelul de 2,2 lei.

  • Evoluţia burselor externe după ce bursa din SUA a deschis şedinţa de ieri cu o creştere uşoară de 0,3% pe indicele S&P 500. La aceeaşi oră principalii indici ai burselor europene consemnau scăderi de peste 1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO