Burse - Fonduri mutuale

Jan Kulczyk, cel mai bogat polonez, a preluat indirect controlul Uzinelor Sodice Govora

Jan Kulczyk, unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Polonia. Foto: Andrzej Grygiel/epa.eu

Jan Kulczyk, unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Polonia. Foto: Andrzej Grygiel/epa.eu

Autor: Roxana Pricop

06.06.2014, 00:00 660

KI Chemistry, una dintre diviziile grupului Kulczyk Investments, vehiculul investiţional al omului de afaceri Jan Kulczyk, a achiziţionat un pachet de 51% din capitalul grupului Ciech, al doilea producător de sodă calcinată la nivel european şi proprietarul Uzinelor Sodice Govora. 

Trezoreria statului polonez şi-a vândut întreaga participaţie de 37,9% şi va primi 619 milioane de zloţi (155 mil.euro), conform unei declaraţii a ministrului trezoreriei. Ciech se va integra în structura KI Chemistry, care s-a angajat să asigure consolidarea poziţiei financiare şi de piaţă a Ciech.

În România, grupul Ciech este din anul 2006 acţionarul majoritar al Uzinelor Sodice Govora, unicul producător de sodă din România. USG a trecut în ultimul an printr-o profundă restructurare în încercarea de a supravieţui pe termen lung, după acumularea în perioada 2006-2012 a unor datorii de peste 145 de milioane de dolari.

După reducerea cheltuielilor, reorganizarea structurii şi creşterea măsurilor de control al costurilor USG a obţinut din partea Ciech acordul pentru investiţii într-un nou calcinator şi alte utilaje specifice care vor permite uzinei, în doi ani, o producţie de 500.000 tone de sodă anual, faţă de 460.000 tone în prezent.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO