Burse - Fonduri mutuale

Jucătorii mari au revenit în piaţă: un sfert din rulaj a venit din tranzacţii de tip „deal“

Jucătorii mari au revenit în piaţă: un sfert din...

Autor: Radu Bostan

01.07.2015, 00:05 760

Investitorii au transferat ieri acţiuni de 10 mil. lei prin trei tranzacţii „deal“, negociate în prealabil între cumpărător şi vânzător, care au reprezentat împreună un sfert din rulajul total al bursei de 44,5 milioane de lei, la rândul său aproape dublu faţă de cel din ziua anterioară.

Un număr de 2,6 milioane de acţiuni Banca Transilvania (TLV), reprezentând 0,11% din capitalul băncii, au fost vândute ieri printr-un deal de 5,8 milioane de lei. Cumpărătorul a fost cel mai probabil SIF Moldova (SIF2), care în ultima vreme se află într-o „campanie“ de achiziţii de titluri TLV, profitând de o perioadă de depreciere a preţului. Banca Transilvania este cea mai valoroasă investiţie a SIF Moldova, reprezentând 35,3% din activul net. SIF-ul este unul dintre cei mai importanţi acţionari ai băncii, fiind în acţionariat pe locul doi după Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Investitorii au mai schimbat un pachet de acţiuni Transelectrica (TEL), echivalent cu 0,22% din capital, printr-o singură tranzacţie în valoare de 4 milioane de lei. Ultimul “deal” a vizat 4 milioane de titluri SIF Transilvania (SIF3), în valoare de aproape un milion de lei.

Tranzacţiile speciale de tip "deal", cu­nos­cute şi ca tranzacţii negociate, se rea­li­zea­ză pe un segment separat al bursei. A­ces­tea sunt accesate în principal de in­ves­ti­torii in­stituţionali locali şi străini, precum fon­du­rile de investiţii, fondurile de pensii pri­vate.

Înainte de încheierea unei astfel de tranzacţii, cumpărătorul şi vânzătorul stabilesc dinainte termenii tranzacţiei (numărul de acţiuni şi preţul). Preţul poate fi diferit de cel la care acţiunile se tranzacţionează pe piaţa principală (regular), putând varia cu 15% (în plus sau minus) faţă de referinţă (adică faţă de preţul de închidere din şedinţa precedentă).

Scopul principal al acestui segment de piaţă este de a oferi posibilitatea investitorilor să transfere pachete mari de acţiuni pe care nu le-ar putea găsi în piaţa principală, din cauza lichidităţii scăzute.

Pentru acţiunile Fondului Proprietatea, pragul minim pentru o tranzacţie „deal“ este de 1,1 milioane de lei, la OMV Petrom pragul minim este de 223.000 de lei, la Electrica şi Romgaz pragul minim este de 445.000 de lei, iar la BRD şi Banca Transilvania - 223.000 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO