Burse - Fonduri mutuale

Kandia-Excelent a raportat un profit de 7,5 mil. euro, de peste patru ori mai mare fata de 2005

Kandia-Excelent a raportat un profit de 7,5 mil. euro, de peste patru ori mai mare fata de 2005

Cresterea profitului a fost generata de rezultatele din activitatea curenta, dar au fost determinate si de vanzarea unor active.

19.02.2007, 20:19 203

Producatorul de ciocolata Kandia-Excelent a raportat in trimestrul patru al anului trecut un profit net de 14,5 mil. lei (4,1 mil. euro), aproape de estimarile companiei pentru tot anul 2006.
Reprezentantii Kandia-Excelent isi bugetasera pentru 2006 un profit net de 15,6 milioane lei (4,4 mil. euro) de peste doua ori mai mare decat in 2005. La nivelul intregului an 2006, profitul companiei a crescut de peste patru ori in lei, de la 6,6 mil. lei (1,6 mil. euro) in 2005 la peste 26,6 mil. lei (7,5 mil. euro) anul trecut, potrivit rezultatelor preliminare anuntate de companie. In euro, profitul companiei a avansat cu 4,6%.
"Cresterea profitului a fost generata de rezultatele din activitatea curenta, dar au fost determinate si de vanzarea unor active", a declarat Sorin Alexandrescu, directorul general al Kandia-Excelent.
Compania a decis anul trecut sa scoata la vanzare sase active (imobile si terenurile aferente) situate in Bucuresti si Timisoara.
In aceeasi perioada, cifra de afaceri a companiei s-a ridicat la 122,4 mil. lei (34,7 mil. euro), in scadere cu circa 2 mil. lei, dar in crestere cu 0,1% in euro. Cifra de afaceri anuntata de companie in raportul preliminar se plaseaza insa sub estimarile de 150 mil. lei avansate la inceputul acestui an.
Veniturile din exploatare s-au ridicat in 2006 la 152,18 milioane de lei (43,1 mil euro), in vreme ce cheltuielile din exploatare au reprezentat 122,37 milioane de lei (34,7 mil. euro).
Kandia-Excelent a preluat la sfarsitul anului trecut divizia de bomboane Sugus si Silvana de la Kraft Foods. Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica de catre cele doua parti implicate.
Cladirile si terenul aferente fabricii din Brasov de produse zaharoase ce nu se incadreaza in categoria ciocolata vor ramane in proprietatea Kraft Foods Romania, nefiind incluse in vanzare.
Personalul unitatii de productie a bomboanelor, localizata la Brasov, va fi transferat la fabrica de ciocolata a companiei Kraft Foods din aceeasi locatie.
Vanzarile produselor Sugus si Silvana au reprezentat in ultimul an 4% din cifra de afaceri a Kraft Foods Romania, echivalentul a aproximativ 3,2 mil. euro.
In prezent, Consiliul Concurentei analizeaza operatiunea, pentru a vedea daca exista posibile efecte anticoncurentiale ale concentrarii economice pe piata romaneasca a produselor zaharoase.
Kandia-Excelent este producatorul marcilor Kandia, Excelenta, Laura, al bomboanelor de ciocolata Stil si Concerto, precum si al batoanelor de ciocolata Rom si Papi. Compania mai produce produsele de patiserie durabila Magura, precum si caramele, nuga si dulciuri dietetice.
Excelent a fuzionat in 2003 cu producatorul de ciocolata Kandia Timisoara. Inainte de fuziune, Excelent era principalul actionar al Kandia, dupa ce a achizitionat in 2003 pachetul majoritar de actiuni de la fondul de investitii Rivta Handelsges, tranzactie evaluata la sase milioane de dolari (circa 5 mil. euro).
Imediat dupa incheierea fuziunii cu Kandia, Excelent a inchis fabrica de ciocolata Kandia de la Timisoara si a mutat facilitatile de productie la Bucuresti.
Kandia-Excelent este controlata de banca austriaca Meinl Bank, care detine 93,12% din titluri, din care 9,16% in nume propriu si restul prin intermediul vehiculului de investitii Axis Investments, potrivit informatiilor disponibile pe piata. Meinl Bank face parte din grupul austriac Julius Meinl, o afacere de familie, fondata in urma cu aproape 150 de ani, cu activitati in domeniul cafelei si al dulciurilor. Kandia-Excelent este listata la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti.
Ultimele estimari ale pietei de ciocolata ridicau valoarea acesteia la 150 mil. euro anual, din care aproximativ 70% reprezinta tabletele de ciocolata.
Cele mai dinamice segmente ale pietei au fost insa, anul trecut, batoanele si bomboanele de ciocolata, potrivit producatorilor. Acestea au inregistrat cresteri de peste 25% fata de anul 2005. Cei mai importanti jucatori pe piata de ciocolata sunt Kraft Foods Romania, subsidiara locala a concernului multinational Kraft, Kandia-Excelent, Supreme Chocolat si Heidi Chocolats Suisse, membra a grupului elvetian Laderach Chocolatier Suisse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO