Burse - Fonduri mutuale

Kazahii vor sa cumpere integral Petromidia si se pregatesc de cel mai mare scandal cu minoritarii

Kazahii vor sa cumpere integral Petromidia si se pregatesc de cel mai mare scandal cu minoritarii
27.08.2009, 18:34 42

Compania de stat kazaha KazMunaiGaz, actionarul majoritar al grupului Rompetrol, ar putea lansa o oferta cuprinsa intre 40 si 80 mil. euro pentru preluarea participatiilor minoritare de 25% ale Rompetrol Rafinare (RRC), care detine rafinaria Petromidia, valoarea ofertei depinzand de modul in care va fi calculat pretul de oferta.

Cea mai mare oferta de preluare din ultimii ani de pe Bursa ar putea starni si un scandal, in conditiile in care actionarii minoritari cer un pret cat mai mare, in timp ce kazahii au interesul sa plateasca cat mai putin.

Pretul din oferta ar putea urca pana la 0,062 lei/actiune (reprezentand valoarea contabila a actiunilor), cu 20% peste pretul de ieri din piata de 0,0512 lei/actiune, luand in calcul valoarea capitalurilor proprii ce reiese din bilantul individual al companiei la 30 iunie, rezultand astfel o valoare a ofertei de 76 mil. euro.

Pe de alta parte, conform bilantului consolidat, valoarea capitalurilor proprii este de 0,038 lei/actiune, sub pretul actual din piata. Reglementarile CNVM in privinta standardelor de contabilitate pe baza carora se stabileste pretul nu sunt foarte clare.

Printre actionarii minoritari se gasesc fonduri de investitii mari, precum Julius Baer sau QVT, care au ramas captive dupa ce au cumparat actiunile la preturi mari in 2006 si 2007.

La inceputul anului, QVT a solicitat grupului Rompetrol sa lanseze oferta de preluare pentru participatiile minoritare, solicitand un pret de circa 0,1 lei/actiune. In cazul in care oferta kazahilor nu va fi pe placul minoritarilor, acestia i-ar putea da in judecata pe kazahi.

Actiunile RRC au crescut ieri pe Bursa cu 7,3%, dupa ce Rompetrol a anuntat ca va depune la CNVM documentatia de oferta pana la finele lunii octombrie. Grupul Rompetrol controleaza 75% din Rompetrol Rafinare, care este evaluata la 257 mil. euro.

In iunie, KazMunaiGaz a cumparat ultimele actiuni (25%) detinute de omul de afaceri Dinu Patriciu in grupul Rompetrol. Dupa ce a cumparat rafinaria Petromidia in 2000, Patriciu a restructurat-o in cadrul Rompetrol, iar in 2007 a vandut intregul grup catre kazahi.

Problema la Petromidia ramane datoria de 600 mil. euro catre statul roman care trebuie platita de kazahi la anul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO