Burse - Fonduri mutuale

Lion Capital, cea mai mare societate de investiţii financiare de la Bursă, anunţă un profit de 118 mil. lei şi active de 3,6 mld. lei la jumătatea anului

Lion Capital, cea mai mare societate de investiţii...

Autor: Eduard Ivanovici

31.08.2023, 19:35 1176

Lion Capital (simbol bursier LION), fosta SIF Banat-Crişana, cea mai mare societate de investiţii financiare de pe piaţa locală de capital, a înregistrat un profit net de 118,3 milioane de lei în prima parte a anului, de la 12,4 milioane de lei în ianuarie-iunie 2022.

Rezultatul constituie efectul veniturilor din dividende şi al rezultatului din evaluarea la valoarea justă a participaţiilor evaluate la valoare justă prin contul de profit şi pierdere, scriu reprezentanţii Lion Capital în raportul semestrial. Pe de altă parte, activele totale au fost de 3,6 miliarde de lei, în creştere cu 7,65% faţă de nivelul de la 30 iunie 2022.

Totalul rezultatului global la 30 iunie 2023 este pozitiv, în sumă de 206 milioane lei şi este efectul recunoaşterii în cadrul altor elemente ale rezultatului global a creşterii valorii juste a valorii portofoliului de active financiare clasificate în categoria FVTOCI (Active la valoarea justă prin alte elemente ale rezultatului global), conform raportului.

Acţiunile LION au minus 2% anul acesta şi minus 4% în ultimele 12 luni. Prin comparaţie, indicele BET-FI, unde sunt incluse SIF-urile şi Fondul Proprietatea, afişează scăderi de 2,3%, respectiv 3,65% în aceste intervale. Compania este evaluată la 1,2 miliarde de lei.

 

Ce mai reiese din raportul semestrial:

  • În primul semestru al acestui an, Fondul a realizat venituri din dividende în sumă de 57 mil. lei, cu 55% sub valoarea de la 30 iunie 2022, scădere datorată în principal politicii de dividend adoptată de principalele bănci locale şi listate din portofoliul Lion Capital, care la recomandarea Băncii Naţionale a României au amânat plata dividendelor către acţionari ca urmare a situaţiei economice dificile post-coronavirus şi inflaţiei istorice.
  • Poziţia Câştig/Pierdere din Investiţii este favorabilă la 30 iunie 2023, Lion Capital înregistrând în principal câştig din activele financiare la valoarea justă prin contul de profit şi pierdere (FVTPL), în sumă de 70 mil. lei la finalul primului semestru, comparativ cu o pierdere de 99 mil. lei în perioada similară de raportare a anului precedent.
  • Cheltuielile realizate la data de 30 iunie 2023 sunt în uşoară creştere (aprox.10%) comparativ cu primele 6 luni ale anului precedent, fiind înregistrate creşteri atât la cheltuielile cu comisioanele cât şi la cele operaţionale.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO