Burse - Fonduri mutuale

Magie pe Bursa: Cum a ajuns o companie care vrea sa scoata caviar dar cu afaceri zero la o capitalizare de 20 de milioane de euro

Magie pe Bursa: Cum a ajuns o companie cu afaceri zero la o capitalizare de 20 de milioane de euro
05.05.2010, 23:00 598

Actionarii germani ai International Caviar Corporation (AMAL),firma care se ocupa cu cresterea sturionilor, intentioneaza sa selisteze pe Bursa printr-o oferta publica, prospectul preliminar invederea evaluarii intentiei de investitie in actiuni ale companieifiind recent aprobat de Comisia Nationala a ValorilorMobiliare.

Initiativa de realizare a IPO-ului la Bursa vine in contextul incare listarea duala, si pe piata din Frankfurt, nu a fost posibiladin cauza lipsei implementarii conturilor globale la BVB.

Roland Schroder, principalul actionar al companiei, spune capana in prezent s-a intalnit cu actionari germani pentru a evaluaintentia acestora de a participa la IPO-ul de pe Bursa, dar spuneca oferta este destinata si investitorilor romani.

Nemtii vor sa emita in cadrul IPO-ului pana la 40 de milioane deactiuni, reprezentand circa 31% din companie. La pretul de piatadin prezent al acestor titluri, oferta s-ar putea ridica la 42,4mil. lei (10,2 mil. euro).

International Caviar Corporation este listata pe piata RASDAQ siare o capitalizare bursiera de 22 mil. euro cu toate ca in prezentactivitatea pe care o desfasoara nu genereaza venituri, iar primelecolectari de caviar de la ferma din Romania ar urma sa se faca abiain perioada 2012-2013. International Caviar Corporation nu areactive tangibile de valoare, singura avere din prezent a companieifiind fondul piscicol care a fost evaluat recent la 10,3 mil. lei(2,5 mil. euro) si este format din 2.000 de sturioni.

"Este un proiect care poate genera profituri foarte ridicate inviitor", spune Ovidiu Serdean, broker la IFB Finwest, firma deintermediere care il ajuta pe Schroder sa atraga bani de peBursa.

Alti brokeri spun insa ca riscurile la care se supun investoriiin actiuni International Caviar Corporation sunt destul de ridicateavand in vedere perioada foarte lunga, de 6-7 ani, in caresturionii ajung sa produca caviar, iar un eventual esec alproiectului ar putea fi privit negativ pe piata.

"Nicio banca nu ar finanta un astfel de proiect. Totusi piata decapital a reusit in trecut sa finanteze proiecte care pareauutopice la prima vedere. Nu bag mana in foc ca nu o sa mearga,pentru ca omul cunoaste foarte bine tehnologiile, dar sunt riscurifoarte mari. Daca mor pestii firma nu mai are venituri 6-7 ani dezile. Proiectul este cu semn de intrebare. Poate s-ar merita sidaca pretul din oferta ar fi unul mai atractiv pentru a justificariscurile", a comentat un broker din piata.

El mai spune ca pe piata RASDAQ se fac tranzactii cu acestetitluri, dar sunt destul de mici, transferurile zilnice cu actiuniInternational Caviar Corporation ajungand la 1.000-2.000 deeuro.

Pe fondul cresterilor de pe Bursa de la inceputul anului,compania a atins anul acesta o capitalizare bursiera de peste 30mil. euro. Roland Schroder, care detine in prezent 33,6% dinactiunile AMAL, spunea recent ca atunci cand firma va ajunge saproduca la capacitate, firma ar putea genera profituri de 10 mil.euro anual luand in calcul un pret de 1.000 de euro/kg de caviarvandut de companie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO