Burse - Fonduri mutuale

Marile companii de pe Bursa mizeaza pe revenire in bugete

29.03.2010, 23:46 15

Compania petroliera OMV Petrom (SNP), transportatorul de energieTran s electrica (TEL) si producatorul de aluminiu Alro Slatina(ALR), trei dintre cele mai mari zece companii de pe Bursa, si-aubugetat afaceri in crestere pentru acest an, mizand pe o revenire aeconomiei.
OMV Petrom mizeaza pe o crestere a cifrei de afaceri cu 9%, la 14mld. lei (3,41 mld. euro la un curs de 4,1 lei/euro), desi estimeaza o scadere cu 4% a pro ductiei de titei si gaze si cu 7% avanzarilor de carburanti. Com pa nia se bazeaza insa pe un pret alba rilului de petrol cuprins intre 60 si 80 de dolari, in timp cepretul benzinei a atins niveluri record in ultimele luni. Bu getulTranselec trica prevede o crestere a veniturilor operationale cu8%, la 2,71 mld. lei (661 mil. euro), insa analistii spun caestimarile companiei sunt conservatoare si iau in calcul o stagnarea cantitatilor de energie transportate, in conditiile in careacestea sunt asteptate sa creasca. "Bugetul Transelectrica pe 2010este foarte conservator. Ei prognozeaza o can titate transportatain scadere cu 0,3% fata de anul 2009, care a fost foarte slab dinacest punct de vedere, si fata de astep tarile din acest an careindica o crestere de 2-3%", spune Mi hai Caruntu, ana list laBCR.
Alro Slatina se bazeaza pe o crestere a afacerilor cu 30%, inconditiile in care atat pretul aluminiului, cat si pro ductia suntastep tate sa creasca.

Bugetele granzilor

Petrom

Cifra de afaceri 14 mld. lei (+9%)
Profit net 1,6 mld. lei (+18%)

Transelectrica
Cifra de afaceri 2,71 mld. lei (+8%)
Profit net 4,4 mil. lei (-28%)

Alro Slatina
Cifra de afaceri 1,74 mld. lei (+29%)
Profit net 170 mil. lei (+117%)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO