Burse - Fonduri mutuale

Miliardarul Mittal aduce 83 mil. € ca să salveze combinatul de la Hunedoara

25.07.2010, 23:38 25

AcŢionarii ArcelorMittal Hunedoara (SIDG), controlată de grupulArcelorMittal al miliardarului indian Lakshmi Mittal, au decissuplimentarea capitalului companiei cu suma de 397 mil. lei (93,1mil. euro) prin aport în numerar şi au respins totodată propunereade dizolvare a societăţii.
Aceasta este cea mai mare majorare de capital cu cash derulată anulacesta pe Bursă, operaţiune la care grupul ArcelorMittal ar trebuisă participe cu suma de 81,8 mil. euro, calculată la cursul dinprezent, de 3,264 lei/euro. Aportul este şi una dintre cele maimari investiţii realizate de miliardarul Mittal în România de lavenirea acestuia în 2001. Spre comparaţie, aportul pe care vreasă-l aducă grupul la combinatul din Hunedoara reprezintă circajumătate din totalul sumelor aduse la capitalul ArcelorMittalGalaţi, cel mai mare combinat siderurgic din ţară, din ultimii 9ani, care anul trecut a derulat afaceri de zeci de ori mai maridecât cele ale combinatului din Hunedoara.
În cadrul operaţiunii de majorare vor fi emise peste 159 mil. detitluri ArcelorMittal Hunedoara la un preţ de 2,5 lei, egal cuvaloarea nominală a acestora, care vor fi subscrise prin aporturiîn numerar, potrivit hotărârii AGA. În piaţă, ultima tranzacţie cuacţiunile ArcelorMittal Hunedoara s-a derulat la un preţ de 1leu/acţiune, mult sub preţul din cadrul majorării de capital, faptpentru care operaţiunea este puţin atractivă pentru acţionariiminoritari.
Grupul ArcelorMittal controlează 87,89% din acţiunile societăţii,iar SIF Banat-Crişana (SIF1) are 10,03% din titluri.
În aceste condiţii, SIF Banat-Crişana trebuie să contribuie cucirca 9,4 mil. euro pentru a-şi păstra participaţia de 10% dinacţiunile ArcelorMittal Hunedoara, în caz contrar participaţiaacestuia urmând să fie puternic diminuată, fapt ce ar daposibilitatea producătorului de oţel de a delista compania de peBursă prin atingerea pragului de 95% din capital.
ArcelorMittal Hunedoara a intrat în dificultate după ce aînregistrat anul trecut pierderi de 138,4 mil. lei (32,7 mil. euro)pe fondul prăbuşirii vânzărilor cu 77,5%, până la 133 mil. lei(31,4 mil. euro).
Din această cauză, compania a acumulat pierderi de 222 mil. lei (52mil. euro) din activitate şi valoarea netă a activelor(capitalurile proprii - n.red.) s-a diminuat la mai puţin dejumătate faţă de valoarea capitalului social. Aceasta deşi laprivatizare, în 2004, compania fusese ajutată de stat prinştergerea unor datorii de 306 milioane de dolari. Compania aacumulat datorii la companii din cadrul ArcelorMittal care la 31decembrie 2009 se ridicau la 273 de milioane de lei (65 milioane deeuro) dintr-un total de 304,7 mil. lei (72,5 mil. euro).
Totuşi în hotărârea AGA de majorare de capital nu se precizeazăfaptul că grupul ArcelorMittal ar dori să convertească o parte dincreanţele deţinute la combinatul din Hunedoara în acţiuni aleacestuia.
Sumele de bani atrase prin intermediul operaţiunii sunt necesare şiunei investiţii în valoare de 45 mil. euro aflată în derulare laArcelorMittal Hunedoara într-un nou laminor de profiluri grele carear urma să fie finalizat anul viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO