Burse - Fonduri mutuale

​Mobius: Pentru investitorii străini principalul risc când se uită în România se referă la managementul corect al companiei, în interesul tuturor acţionarilor

​Mobius: Pentru investitorii străini principalul risc când se uită în România se referă la managementul corect al companiei, în interesul tuturor acţionarilor

Autor: Andrei Chirileasa

13.10.2011, 13:17 318

"Pentru investitorii străini care se uită la România, unul dintre cele mai evidente riscuri luate în calcul în decizia de investiţie se referă la managementul corect al companiei, şi, mai important, la managementul în interesul TUTUROR acţionarilor, în particular, al acţionarilor minoritari", susţine Mark Mobius, preşedinte executiv Templeton Emerging Markets Group.

Mobius, un specialist în investiţii de talie mondială, este unul dintre cei care se ocupă de promovarea Fondului Proprietatea (FP) la nivel internaţional. Franklin Templeton administrează FP din septembrie 2010, iar unul dintre principalele obstacole de care s-a lovit de la preluarea mandatului a fost nerespectarea de către statul român a drepturilor Fondului Proprietatea ca acţionar minoritar în companii precum Romgaz sau Aeroportul International Traian Vuia din Timişoara.

Anul trecut, statul a decis ca Romgaz să doneze 400 mil. lei la bugetul de stat, hotărârea fiind contestată în justiţie de Fondul Proprietatea. În decembrie 2010, Ministerul Transporturilor a ţinut AGA la Aeroportul Traian Vuia fără a convoca şi pe Fondul Proprietatea, principalul acţionar minoritar cu 20% din acţiuni. Templeton, în calitate de manager al FP a contestat aceste încălcări ale drepturilor acţionarilor.

"Investitorii străini ar trebui să poată investi cu încredere în companii româneşti, fără teama de a fi afectaţi de practicile de guvernanţă corporativă neadecvate. În acest sens, România trebuie să se gândească bine, să înţeleagă cât de importantă este atragerea investitorilor străini şi să stabilească ce măsuri sau îmbunătăţiri sunt necesare pentru a oferi investitorilor încredere în modul în care companiile sunt conduse. România nu îşi poate permite să rămână în urmă, mai ales în contextul în care competiţia din partea altor ţări emergente care sunt cu adevărat determinate să atragă investiţii străine este acerbă", a explicat Mobius.

El cere sprijinul autorităţilor pentru îmbunătăţirea climatului investiţional.

"Investim în pieţe emergente de peste 30 de ani şi ştim că îmbunătăţirea standardelor de guvernanţă corporativă într-o piaţă emergentă nu se întâmplă peste noapte. Este nevoie de timp, determinare şi dedicare, nu numai din partea managerului de fond, dar şi din partea tuturor celor implicaţi: guvernul, autorităţile de reglementare, acţionarii, piaţa locală de capital şi sistemul juridic."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO