Burse - Fonduri mutuale

Mobius: Prioritatea noastra este o listare deplina a Fondului Proprietatea la Bursa

11.04.2010, 23:01 21

Mark Mobius, presedintele executiv al Templeton Asset Managementsi unul dintre profesionistii care vor administra FondulProprietatea (FP), a declarat ca este nepotrivit sa se opunainitiativei Bursei de Valori Bucuresti de a prelista Fondul peplatforma CAN, atat timp cat compania Franklin Templeton nu a fostnumita oficial administrator al Fondului.

Declaratia lui Mark Mobius vine dupa ce saptamana trecuta AncaDumitru, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), aafirmat public ca a obtinut acordul scris si verbal al lui Mobiuspentru prelistarea Fondului Proprietatea pe sistemul alternativ detranzactionare (ATS) al BVB denumit CAN (Companii si ActiuniNoi).

"Nu am fost numiti oficial manageri ai Fondului, astfel ca nuputem vorbi in numele Fondului si nici sa oferim vreun sfat inaceasta privinta. Astfel, este nepotrivit ca noi sa avem vreoobiectie la initiativa Bursei de Valori Bucuresti de a permitetranzactionarea actiunilor FP pe platforma CAN. Imediat ce vom fioficial numiti administratori ai Fondului prioritatea noastra va fisa obtinem o listare deplina la Bursa din Bucuresti", a declaratpentru ZF Mark Mobius, presedintele executiv al Templeton AssetManagement.

Desi a castigat procedura de selectie inca din luna iunie aanului trecut, Franklin Templeton asteapta inca numirea oficiala infunctia de administrator al activelor de circa 3 mld. euro aleFondului. Pentru ca acest eveniment sa poata avea loc sunt necesareo hotarare de guvern si votul pozitiv al actionarilor FP care saateste modificarea actului constitutiv al Fondului si numirea luiTempleton la carma de administrator.

Actionarul majoritar al Fondului este statul roman, care prinintermediul Ministerului de Finante controleaza circa 60% dincapital, restul fiind impartit de peste 3.000 de persoane fizice sijuridice.

Aceasta este a doua oara cand oficialul Templeton afirma caprioritatea mandatului de administrator este listarea deplina laBVB. Prezent la Bucuresti pe 25 martie, Mark Mobius s-a angajat salisteze Fondul Proprietatea la BVB in luna septembrie,declarandu-se impotriva listarii Fondului pe sistemul alternativ detranzactionare ROTC - proiect propus de Asociatia Brokerilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO