Burse - Fonduri mutuale

Murgoci, EstInvest: Deocamdata nu avem un trend clar de crestere

18.04.2008, 20:47 18

Bursa continua sa se aprecieze, desi cresterile inregistrate de principalii indici sunt incomparabil mai mici decat pierderile inregistrate de acestia saptamana trecuta.
Indicele general al pietei, BET-C, a crescut ieri cu 0,44%, in vreme ce indicele celor mai lichide companii din piata s-a apreciat cu 0,36%. SIF-urile au beneficiat de pe urma cresterilor din ultimele zile, indicele de ansamblu al acestora, BET-FI, apreciindu-se ieri cu circa 2,3%.
"Deocamdata nu se pune problema de un trend clar de crestere. O apreciere de genul acesta este benefica pentru piata, insa nu inseamna ca suntem intr-o perioada de consolidare", spune Marcel Murgoci, director de tranzactionare la societatea de brokeraj Estinvest.
Bursa a inregistrat ieri tranzactii cu actiuni in valoare de 7,1 mil. euro (26 mil. lei), in vreme ce piata RASDAQ a atins un rulaj de doar 0,3 mil. euro (1,1 mil. lei), volumul total al tranzactiilor din piata fiind de 30 mil. titluri. Grupul SIF-urilor a inregistrat ieri o lichiditate de 4,4 mil. euro (16 mil. lei), reprezentand peste jumatate din totalul tranzactiilor din piata. "In sedintele trecute a fost sentimentul ca au existat vanzari, iar persoanele care au cumparat acum doua-trei zile probabil ca vor vinde pachetele de actiuni in sedintele viitoare, speculatiile fiind la ordinea zilei in momentul de fata. Volumul a fost destul de bun ieri, aratand ca au existat ceva cumparatori in piata", spune Murgoci.
Dupa SIF-uri, cele mai cautate actiuni din piata au fost titlurile Petrom (SNP), cu un avans de 1% pe al doilea rulaj de la Bursa, de circa un mil. euro (3,6 mil. lei), precum si titlurile Bancii Transilvania (TLV) si BRD SocGen (BRD), primele apreciindu-se cu 1,4%, in timp ce actiunile BRD au inregistrat o scadere nesemnificativa, de 0,5%.
"Pietele internationale s-au aflat si ele in crestere in ultima perioada, fiind deja o obisnuinta sa se priveasca evolutia lor si sa copiem si noi trendul. Putem scapa insa de aceasta corelatie daca vom avea parte de rezultate financiare bune si daca indicii economici vor fi si ei favorabili", spune Murgoci. El este de parere ca sedinta de maine va putea spune clar daca exista sau nu semnale de cumparare in piata, pentru analiza tehnica fiind nevoie de mai mult decat doua zile de tranzactionare. "Ne asteapta doua saptamani mai putin lichide, si nu datorita investitorilor, ci datorita suspendarii anumitor titluri de la tranzactionare cu ocazia AGA, precum si datorita zilelor libere de Paste", spune Murgoci.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au crescut ieri cu circa 1,5%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile societatii de investitii financiare s-a ridicat ieri la circa 1,2 milioane de euro (4,5 milioane de lei), reprezentand primul rulaj din piata. SIF-ul detinea la sfarsitul lunii martie active nete de 2,36 mld. lei, in scadere cu 14,36% comparativ cu valoarea de 2,756 mld. lei raportata la finele lui 2007. Pe de alta parte, valoarea activelor nete ale SIF Oltenia este superioara cu aproape 6% celei consemnate dupa primele trei luni de anul trecut, de 2,23 mld. lei. SIF Oltenia a inregistrat in primele trei luni din 2008 un profit scazut, de 410.000 de euro (1,6 milioane de lei).

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au crescut ieri cu 1,4%, pe fondul unui rulaj de 0,4 milioane de euro (1,6 milioane de lei). Analistii Raiffeisen Capital & Investment (RCI) mentin o pozitie neutra fata de titlurile Bancii Transilvania, pentru care estimeaza un pret de 0,74 lei/actiune. RCI si-a ajustat in scadere cu 28% preturile tinta pentru TLV, fata de estimarile anterioare, de 1,035 lei/actiune. Scaderea pretului tinta pentru actiunile Bancii Transilvania a fost insotita si de schimbarea recomandarii de cumparare in pastrare, in conditiile in care noul pret tinta este apropiat de cel din piata. Ultima tranzactie cu titlurile bancii s-a perfectat la un pret de 0,71 lei/actiune.

Actiunile THR Marea Neagra (EFO) au crescut ieri cu 1,54%. Compania hoteliera a vandut, prin licitatie publica cu strigare, 12 active ale firmei in valoare totala de 6,38 mil. euro. In cadrul licitatiilor, societatea a vandut patru hoteluri, patru vile, doua restaurante, o braserie si o unitate de cazare neclasificata. Dintre activele vandute fac parte hotelurile Suceava din Eforie Sud, Bucegi, Fagaras si Prahova din Eforie Nord, precum si vilele Flora, Vulcan, Rita si Marina din aceeasi statiune. Totodata, au fost vandute restaurantele Dunarea si Mercur din statiunea Saturn si braseria Belona din Eforie Nord. Compania a raportat anul trecut afaceri de 42,7 mil. lei si un profit net de 17,3 mil. lei.

Actiunile Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) au pierdut ieri 3,07%, pe fondul unui rulaj de 110.000 de euro (0,4 milioane de lei). Actiunile Rompetrol Rafinare, compania care controleaza rafinaria Petromidia, au scazut dramatic in ultima saptamana, dupa ce ING a redus pretul tinta pentru aceste titluri de la 0,169 lei la 0,0342 lei. Titlurile Petromidia au fost cotate la sfarsitul sedintei de ieri la 0,0600 lei, fata de nivelul de 0,0779 lei, la care se aflau pe 8 aprilie, cand a fost publicat raportul ING. De la inceputul anului, actiunile rafinariei au pierdut 45%, iar in ultimele sapte luni acestea au scazut cu 57% fata de maximul istoric de 0,14 lei/actiune de la sfarsitul lui august 2007.

Titlurile IAR Brasov (IARV) au crescut ieri cu circa 2%. Producatorul de elicoptere si-a programat pentru acest an o cifra de afaceri de circa 64,5 mil. euro (225,8 mil. lei), cu 30% mai mare comparativ cu cea realizata in anul precedent. Cu toate acestea compania se asteapta ca in 2008 castigul net sa fie similar cu cel obtinut anul trecut, de circa 7 mil. lei (2 mil. euro). Bugetul pe acest an are la baza contractele ferme incheiate de companie inca de anul trecut, in valoarea cumulata de 45,7 mil. euro (160 mil. lei). Compania intentioneaza sa distribuie in acest an dividende in valoare de 4,34 mil. lei, respectiv circa jumatate din profitul anului precedent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO