Burse - Fonduri mutuale

Numai în România se poate întâmpla: Argus Constanţa, compania cu două conduceri şi două AGA ţinute în aceeaşi zi, la aceeaşi oră, dar în locaţii diferite

Numai în România se poate întâmpla: Argus Constanţa, compania cu două conduceri şi două AGA ţinute în aceeaşi zi, la aceeaşi oră, dar în locaţii diferite

Numai în România se poate întâmpla: Argus Constanţa, compania cu două conduceri şi două AGA ţinute în aceeaşi zi, la aceeaşi oră, dar în locaţii diferite

Autor: Adrian Cojocar

10.10.2011, 00:06 1413

Războiul dintre SIF Oltenia şi omul de afaceri Cătălin Chelu pentru controlul Argus Constanţa (UARG) continuă să bulverseze acţionarii producătorului de uleiuri vegetale, care nu ştiu la ce adunare generală a societăţii să participe: la cea convocată de reprezentanţii SIF Oltenia la hotelul Ibis din Constanţa sau la cea ţinută de Cătălin Chelu la sediul societăţii unde unii acţionari au găsit poarta încuiată la ultima adunare.

Atât SIF Oltenia, cât şi Cătălin Chelu nu recunosc reciproc administratorii celeilalte grupări, astfel că la ordinul CNVM de convocare a unei adu­nări generale la Argus pentru alegerea unor noi administratori, cele două părţi au convocat fiecare câte o adunare generală cu aceeaşi ordine de zi şi la aceeaşi oră şi dată, însă în locaţii diferite. Singurul lucru cert este că ştampila societăţii este în mâinile omului de afaceri gălăţean, care beneficiază totodată şi de controlul adresei de e-mail a societăţii.

Dan Voiculescu şi Constantin Radu, reprezentanţii SIF Oltenia în Consiliul de Administraţie al Argus, au anunţat pe bursă că societatea convoacă adunare generală luna viitoare la cererea CNVM pe data de 10 noiembrie la ora 11:00 la hotelul Ibis din Constanţa.

Gabriel Edy Minjineanu, preşedintele ales de Cătălin Chelu la ultima AGA ţinută de companie, la care unii acţionari, printre care cei ai SIF Oltenia nu au putut să participe din cauză că poarta societăţii era încuiată, a răspuns pe bursă cu un comunicat în care convoacă la rândul său o adunare generală în care diferă doar locaţia, respectiv la sediul societăţii. Documentul poartă ştampila socie­tăţii, care anterior era în posesia lui Vasile Leu, fondatorul companiei. El şi-a dat de curând demisia din funcţia de preşe­dinte al societăţii după ce şi-a vândut participaţia în companie către Cătălin Chelu.

"Facem precizarea că SC Argus SA, prin reprezentanţii ei legali, nu a încheiat niciun contract de închiriere cu hotel Ibis din Constanţa, pentru data de 10, respectiv 11 noiembrie 2011, şi ca atare Adunarea Generală a Acţionarilor nu poate avea loc în această locaţie", se arată în raportul semnat de Minjineanu.

Cererea CNVM de reconvocare a adunării generale la Argus Constanţa a venit în urma plângerilor formulate de reprezentanţii SIF Oltenia şi fondului de investiţii Business Capital for Romania-Opportunity, fond controlat de BCR şi de o firmă în care este acţionar indirect Florin Pogonaru, că nu au fost lăsaţi să intre în societate pentru a participa la AGA din 16 -17 septembrie ţinută de Argus.

Cătălin Chelu şi SIF Oltenia sunt principalii acţionari ai producătorului de uleiuri şi îşi dispută de mai multe luni controlul asupra Argus Constanţa, unde deţin fiecare aproape 33% din drepturile de vot, după ce CNVM a cerut ca drepturile de vot ale grupului de firme deţinute de Cătălin Chelu care depăşesc acest procent să fie suspendate, aşa cum prevede legea. Conform CNVM, Chelu deţine concertat circa 43% din acţiunile Argus, în timp ce SIF Oltenia are 32% din acţiuni.

Omul de afaceri din Galaţi a cerut arbitrului pieţei să investigheze posibila acţiune concertată a SIF Oltenia cu alţi acţionari ai Argus, printre care fondul Business Capital for Romania-Opportunity, SIF Banat-Crişana şi Tudor Ciurezu, şeful SIF Oltenia, însă până în prezent Comisia nu a stabilit că ar exista concertări în cazul acestor acţionari.

Acţiunile Argus au fost suspendate de la tranzacţionare în vederea clarificării situaţiei privind administrarea societăţii. Ultima tranzacţie cu titluri Argus a avut loc pe 16 septembrie la un preţ de 4 lei/unitate. La acest nivel, capitalizarea companiei este de 33,2 mil. euro.

Argus este unul dintre cei mai mari producători de ulei de pe piaţa locală, cu afaceri de 51 mil. euro în 2010 şi de 25 mil. euro în primul semestru din 2011. Compania a avut un profit net de 3,4 mil. euro anul trecut şi de 1 mil. euro în prima jumătate a acestui an. Argus deţine şi pachetul de control al Comcereal Tulcea, societate care-i asigură aprovizionarea cu materie primă.

Incertitudinile privind controlul companiei riscă să-i afecteze puternic activitatea, în condiţiile în care unele bănci au refuzat să-i mai acorde finanţări în această toamnă pentru achiziţia de materie primă (floarea soarelui) pentru producţia de anul viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO