Burse - Fonduri mutuale

Panică în piaţa de capital din China: Acţiunile suferă cel mai mare declin de la criza financiară din 2008. Investitorii, cu ochii pe cazurile de Covid, relaţia Beijing-Moscova şi noile serii de reglementări

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Autor: Eduard Ivanovici

14.03.2022, 18:11 19491

Acţiunile chineze listate în Hong Kong au încheiat cea mai slabă şedinţă de la criza financiară globală încoace, într-un moment în care temerile legate de relaţia Beijing-Moscova şi riscurile de reglementare declanşează un nou val de vânzări, relatează Bloomberg.

Indicele Hang Seng China Enterprises a scăzut luni cu 7,2%, cel mai accentuat declin din noiembrie 2008. Între timp, Hang Seng Tech s-a depreciat 11%, cea mai mare scădere de la crearea indicelui în iulie 2020. De la maximul atins anul trecut, capitalizarea cumulată a companiilor incluse în indice înregistrează o pierdere de 2.100 de miliarde de dolari.

Seria de vânzări vine în urma unui raport al autorităţilor americane, conform căruia Rusia a cerut ajutorul militar al Chinei în contextul războiului din Ucraina. Chiar dacă Beijingul a negat informaţiile, investitorii se tem că legăturile Chinei cu Vladimir Putin ar declanşa un set de represalii îndreptate împotriva companiilor chineze.

De exemplu, în acest sens, expunerea pe Rusia a BlackRock, cel mai mare fond de investiţii din lume, s-a prăbuşit cu peste 16 miliarde de dolari de la începutul războiului.

Mai mult, sentimentul general al pieţei a fost rănit de carantinarea oraşului Shenzhen, un principal hub al industriei tech, şi provinciei nordice Jilin, într-un efort de combatere a noilor cazuri de Covid-19.

Ştirea vine în completarea unor temeri crescânde de reglementare. Conform surselor citate de presa internaţională, gigantul Tencent Holdings se confruntă cu o amendă record pentru încălcarea regulilor privind spălarea banilor, acţiunile depreciindu-se astăzi cu aproape 10%.

Totodată, mai există riscul delistării companiilor chineze din Statele Unite, în vreme ce Securities and Exchange Commission (SEC – „ASF-ul american”) a identificat mai multe nume care ar putea părăsi pieţele de acţiuni din SUA dacă auditorii respectivelor societăţi nu se conformează cererilor autorităţilor americane.

Indicele MSCI China şi-a pierdut peste jumătate din valoare de la maximul din februarie 2021. Nasdaq Golden Dragon Index, indice care monitorizează activitatea a circa 100 companii chineze listate în SUA, este pe minus cu aproape 70% în ultimele 12 luni.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO