Burse - Fonduri mutuale

Patriciu plateste dobanzi duble pentru obligatiunile RRC

01.10.2008, 20:07 32

Rompetrol Rafinare Constanta - Petromidia (RRC), companie membra a Grupului Rompetrol condus de omul de afaceri Dinu Patriciu, a platit saptamana trecuta dobanzi in valoare de 148 mil. lei (40,2 mil. euro) catre bugetul de stat, in contul obligatiunilor convertibile emise in 2003 in favoarea Ministerului de Finante.

Cresterea ratelor dobanzilor la euro a determinat aproape o dublare a sumelor platite de catre Rompetrol statului roman in ultimii 4 ani, in conditiile in care obligatiunile au un cupon variabil (dobanda), calculat pe baza dobanzii interbancare din zona euro (EURIBOR) la care se adauga o prima de 1,5%. In septembrie 2004, cand Rompetrol Rafinare a platit statului primul cupon, dobanda EURIBOR era de circa 2,4%, iar dobanda totala platita a fost de circa 3,88% din suma imprumutata, de 571 mil. euro, adica 22,2 mil. euro.
Presiunile inflationiste din zona euro au determinat Banca Centrala Europeana sa majoreze dobanzile la euro, astfel ca in prezent dobanda EURIBOR este de circa 5,5%, iar Rompetrol a fost nevoita sa scoata din buzunar 40,2 mil. euro, sau circa 7% din suma imprumutata.
Dobanzile mari platite statului roman pentru emisiunea de obligatiuni care a acoperit datoriile istorice ale rafinariei Petromidia in momentul privatizarii reprezinta o povara financiara semnificativa pentru companie, care nu a reusit sa obtina profit in ultimii doi ani. Anul trecut, pierderile RRC s-au ridicat la 314 mil. lei (94 mil. euro), dupa ce compania incheiase primul semestru cu profit, cea mai mare parte a pierderilor provenind din activitatea financiara.
Pana in prezent, nivelul total al dobanzilor achitate de Rompetrol Rafinare catre bugetul de stat se ridica la peste 150 mil. euro. In valoare totala de 571 mil. euro, obligatiunile emise in 2003 au scadenta la 30 septembrie 2010. In cazul in care compania nu rascumpara obligatiunile pana la scadenta, obligatiunile vor fi convertite in actiuni RRC, scenariu in care statul ar redeveni actionar majoritar al companiei.
Compania kazaha KazMunaiGaz, care a preluat in urma cu un an pachetul majoritar de actiuni al grupului Rompetrol de la Dinu Patriciu, nu a anuntat pana acum niciun plan privind rascumpararea obligatiunilor RRC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO