Burse - Fonduri mutuale

Pe final de an, investitorii îşi adăpostesc economiile în fonduri în valută

Pe final de an, investitorii îşi adăpostesc economiile în fonduri în valută

Autor: Roxana Daniela Pricop

11.11.2010, 23:53 27

În octombrie, activele fondurilor mutualeau avansat cu 2,6% până la 5,34 miliarde de lei (1,25 mld. euro)graţie intrărilor nete de peste 100 milioane de lei înregistrate defondurile monetare şi de fondurile cu plasamente în valută,potrivit statisticilor emise de Asociaţia Administratorilor deFonduri (AAF).

Spre deosebire de lunile trecute, fondurile monetare denominateîn moneda naţională au pierdut din atractivitate, tot mai multteren fiind câştigat de fondurile monetare denominate în valute.Astfel că în luna octombrie, fondurile în euro şi dolari au atras75% din totalul intrărilor nete raportate de industrie. Performeriau fost fondul Raiffeisen Euro Plus, care a înregistrat intrărinete de 47,8 milioane de lei, urmat la scurtă distanţă de un fondmonetar denominat în lei administrat tot de Raiffeisen AssetManagement, cu intrări nete de 40,3 milioane de lei. Pe locul altreilea în clasamentul celor mai atractive fonduri în funcţie desumele atrase se situează BRD Euro Fond, cu subscrieri nete deaproape 15 milioane de lei.

"Interesul ridicat al investitorilor pentru fondurile denominatevalute este justificat de momentul de incertitudine pe care îltraversează economia, precum şi de instabilitatea politică. Măaştept ca această tendinţă să continue şi în lunile noiembrie şidecembrie", a spus Mihail Ion , preşedintele societăţii deadministrare Raiffeisen Asset Management, cu active nete îngestiune de 1,9 miliarde de lei. Societatea este al doilea mareadministrator de fonduri mutuale de piaţa locală. Un semnal alinteresului ridicat pentru astfel de fonduri sunt şi lansările denoi produse care în acest an s-au concentrat pe fonduri careinvestesc în instrumente cu venit fix denominate în euro sau dolar.Cele mai recente au avut loc în luna octombrie când au intrat de pepiaţă fondul deschis de investiţii OTP Euro Bond, administrat deOTP Asset Management, şi fondul închis de investiţii RaiffeisenDolar Plus.

Pe locul secund în topul preferinţelor s-au situattradiţionalele fonduri monetare, denominate în moneda naţională,care au raportat intrări nete de aproape 28 milioane de lei, multsub volumele de la începutul anului. În primele luni din 2010, încondiţiile unui context economic local mult mai stabil, intrărilenete lunare raportate de fondurile monetare depăşeau 100 demilioane de lei.

Fondurile de obligaţiuni au atras aproape 4 milioane de lei, întimp ce fondurile de acţiuni raportează "zero" la intrări nete. Dinfondurile de plasamente diversificate au ieşit luna trecută 4,6milioane de lei.

Clasamentul celor mai importanţi jucători din industriafondurilor mutuale a rămas neschimbat în octombrie, însă ecartuldintre primii doi administratori se îngustează tot mai mult.

Astfel, societatea Erste Asset Management este liderul industriei cu active neteîn gestiune de 2,3 miliarde de lei şi o cotă de piaţă de 43,2%.

Pe locul secund se situează Raiffeisen Asset Management, cu active nete de 1,9 miliarde delei şi o cotă de 35,6%. La mare distanţă urmează BRD AssetManagement, cu active în portofoliu de jumătate de miliard de lei,potrivit informaţiilor furnizate de AAF.

Deşi nu reuşesc să atragă bani din piaţă, fondurile careinvestesc în acţiuni au înregistrat cele mai mari randamente înultimele 12 luni. Astfel, fondul Carpatica Stock a adusinvestitorilor un randament de 20,8% în intervalul cuprins întreoctombrie 2009 şi octombrie 2010, fiind performerul ultimilor 12luni. Napoca, administrat de Globinvest, a câştigat 16,6%, iar Raiffeisen Prosper a raportatun randament de 14,4% în ultimele 12 luni. Cel mai performant fondmonetar este Tezaur, administrat de Certinvest, cu un plus de10,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO