Burse - Fonduri mutuale

Performerul fondurilor mutuale a câştigat un randament de 170% anualizat din raliul SIF-urilor

Perfromerul fondurilor mutuale a câştigat un randament de 170% anualizat din raliul SIF-urilor

Autor: Roxana Pricop

03.03.2012, 13:56 1545

Certinvest BET-FI Index este performerul fondurilor mutuale cu un randament de 29,2% în primele două luni din an (170% anualizat), fondul nefăcând altceva decât să copieze structura unui indice bursier şi să crească odată cu el. Acţiunile celor cinci SIF-uri şi cele ale Fondului Proprietatea (FP), a căror evoluţie este cuprinsă în indicele bursier BET-FI, au fost vedetele acestui început de an, înregistrând creşteri de până la 38%. Fondul de acţiuni Certinvest BET-FI Index, al cărui portofoliu copiază structura indicelui bursier BET-FI, a profitat din plin de raliul SIF-urilor şi a urcat pe primul loc în clasamentul celor mai performante fonduri mutuale cu un randament de 29,2% în intervalul cuprins între 31 decembrie 2011 şi 29 februarie.

Pe locurile al doilea şi al treilea se situează tot fonduri ce copiază structura unor indici bursieri, respectiv Certinvest XT Index cu un randament de 21% şi BT Index România ROTX cu un randament de 20%.

Un fond pe indice investeşte în acţiunile cuprinse în structura unui indice bursier. Principala responsabilitate a managerului este să se asigure că structura porto­foliului este identică cu cea a indicelui pe care fondul îl urmăreşte.

Cele mai performante fonduri de acţiuni ad­ministrate activ, unde managerul decide în baza unei strategii ce acţiuni include în portofoliul fondurilor, sunt Raiffeisen România Acţiuni cu un randament de 19,7% şi KD Maximus cu 10,4%.

Cele două fonduri au drept cele mai importante deţineri în portofoliu acţiunile Petrom, care au crescut cu 43%, în acest an, dar şi acţiuni la SIF-uri şi la Fondul Proprietatea.

Deşi cele mai importante deţineri din portofoliu sunt acţiuni care au crescut şi cu 43%, cum e cazul titlurilor Petrom, cele două fonduri de acţiuni administrate activ au obţinut randamente mult mai mici pentru că legislaţia le interzice să investească mai mult de 10% din active într-o singură acţiune, dar şi pentru că au un portofoliu diversificat de acţiuni, unele dintre acestea înregistrând scăderi de la începutul anului.

La extrema opusă a clasamentului se situează fondurile de acţiuni Certinvest Short Fund cu o pierdere de 12,3% în primele două luni şi Omnitrust cu un minus de 7,2%. Strategia celor două fonduri a fost să mizeze pe o scădere a pieţei de acţiuni, lucru ce nu s-a întâmplat în acest an, astfel că au ajuns pe pierdere.

Pe categorii de fonduri, cele mai performante fonduri monetare sunt BCR Monetar cu un randament de 1,17% şi Raiffeisen RonPlus cu un randament de 1,11%. Fondurile monetare sunt plasamente cu risc scăzut şi investesc banii investitorilor în depozite bancare şi titluri de stat. La categoria fondurilor de obligaţiuni, performerii sunt ING Romanian Bond cu un randament de 1,6% şi BCR Obligaţiuni cu un randament de 1,2%. Fondurile de obligaţiuni sunt mai riscante decât fondurile monetare pentru că investesc în obligaţiuni emise de bănci şi companii.

La categoria fondurilor diversificate, care au o strategie flexibilă de investiţii, cele mai mari randamente au fost obţinute de Certinvest Dinamic cu un plus de 14,3% şi Napoca cu un randament de 13%.

Deşi în acest an, fondurile de acţiuni au fost cele mai performante, investitorii nu au avut curaj să îşi asume riscuri, astfel că cele mai mari sume au fost atrase de fondurile monetare şi de obligaţiuni. În topul celor mai mari sume atrase de la investitori se situează fondul monetar Raiffeisen RonPlus cu intrări nete de peste 90 milioane de lei. Graţie banilor atraşi de la investitori, RonPlus a devenit cel mai mare fond mutual cu active de 1,542 miliarde de lei, devansându-l astfel pe liderul incontestabil al ultimilor doi ani, BCR Monetar. Fondul BCR Monetar are active nete de 1,535 miliarde de lei după ce a atras circa 30 milioane de lei de la investitori în acest an. Sume importante de bani au intrat şi în fondul BT Obligaţiuni, respectiv 17 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO