Burse - Fonduri mutuale

Petromidia a scazut dupa "pauza"

02.03.2006, 20:14 13

O pana de curent a determinat intreruperea sedintei de tranzactionare de ieri la 14:06, sedinta fiind ulterior reluata si prelungita dupa ora 15:05. Conducerea Bursei a precizat ca sedinta a fost intrerupta ca urmare a unei defectiuni la echipamentul de alimentare a serverului central, cauzata de intreruperea curentului electric.

Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) erau cotate in momentul intreruperii sedintei la acelasi pret de marti de 0,106 lei/actiune, dar ulterior, dupa ce tranzactionarea s-a reluat, au scazut pana la un minim de 0,104 lei/actiune.

SIF-urile in schimb si-au mentinut evolutia pozitiva consemnata pe tot parcursul zilei, inchizand sedinta la preturi in medie cu peste 3% fata de cele de marti. Cresterea acestor actiuni s-a facut totusi pe volume reduse. Lichiditatea modesta a continuat sa domine si ziua de ieri, tranzactii de peste un milion de euro facandu-se doar cu titlurile Rompetrol Rafinare, Banca Transilvania si SIF Moldova.

"In cazul Rompetrol Rafinare, toata lumea asteapta data de 10 martie cand se va judeca recursul procurorilor. Pana in acel moment, nu cred ca actiunile vor inregistra cresteri importante. Se vor duce poate putin mai sus, dar nu ma astept la miscari spectaculoase", considera Octavian Molnar, presedintele societatii de brokeraj IFB Finwest.

El mai spune de altfel ca nu crede ca se va asista pe parcursul acestei luni la reintrarea Bursei pe o tendinta puternica de crestere.

"Ce s-a intamplat pe SIF-uri, eu le consider doar reveniri dupa scaderile din ultima perioada, care au dus preturile la niveluri intalnite la inceputul anului. Pana in aprilie insa, nu ma astept la o reluare puternica a tendintei de crestere pe piata, daca nu apare vreun eveniment neprevazut. Cred ca martie va fi o luna cu o volatilitate ridicata, iar directia pe care o va lua piata pana la finalul anului urmeaza sa fie data de bugetele companiilor pentru acest an si de rezultatele la trei luni", mai spune Molnar.

Indicele BET a pierdut ieri 1% pe fondul scaderii suferite de actiunile Rompetrol Rafinare si a declinului de peste 8% inregistrat de titlurile Oltchim. Actiunile celor mai mari companii din piata, Petrom si BRD, au inchis ziua la preturi egale cu cele de marti, lichiditatea acestora mentinandu-se in continuare la un nivel redus.



Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) nu au reusit ieri sa-si mentina evolutia pozitiva inregistrata marti, pretul titlurilor pierzand 1,9% la inchidere. Cursul actiunilor a urcat ieri pana la un maxim zilnic de 0,11 lei/actiune, dupa ce deschiderea se facuse la 0,109 lei/actiune. Dupa atingerea acelui nivel maxim, vanzatorii au inceput sa-si faca mai bine simtita prezenta in piata, coborand treptat cursul. Brokerii spun ca probabil pretul va fluctua pe termen scurt in jurul nivelurilor actuale, investitorii preferand sa astepte sa vada ce se va intampla saptamana viitoare pe 10 martie, cand se va judeca recursul inaintat de procurori.



Titlurile SIF Moldova au urcat cu 3,4%, cresteri similare avand si restul societatilor de investitii financiare (SIF). Aprecierea de pret nu a fost insotita si de un avans semnificativ la nivelul lichiditatii, iar in aceste conditii brokerii spun ca SIF-urile nu vor reusi sa se mentina pe o tendinta de crestere in perioada imediat urmatoare. Tranzactiile derulate cu actiunile acestei SIF au insumat 3,7 mil. lei (1,06 milioane de euro). Ieri au aparut din nou informatii in presa potrivit carora Erste ar vrea sa cumpere si pachetele detinute de SIF-uri la BCR, conducerea bancii austriece exprimandu-si si in trecut aceasta intentie.



Actiunile Biofarm au castigat 4,6% pe fondul unor tranzactii mai mari decat de obicei. "Cred ca actiunile au avut acest avans ca o revenire dupa ce investitorii care au tot vandut in ultima perioada au terminat probabil ce aveau de vandut. Pana in sedinta de marti, vanzarea a fost constant mai mare decat cumpararea, din acel moment raportul de forte inversandu-se. Nu ma astept insa la noi cresteri importante pana nu se va confirma ca Biofarm va da actiuni gratuite in acest an", considera Octavian Molnar. Ultima tranzactie cu titlurile Biofarm s-a realizat la 0,69 lei/actiune, in timp ce pretul maxim la care actiunile au fost tranzactionate de la inceputul anului a fost de 0,715 lei/actiune.



Actiunile Oltchim au pierdut ieri peste 8% o data cu revenirea la tranzactionare. Brokerii spun ca declinul titlurilor a fost cauzat probabil de vanzarile realizate de speculatori care mizau pe emiterea unui act normativ care sa reglementeze, in perspectiva privatizarii companiei, litigiul cu actionarii minoritari, iar o data ce momentul emiterii acestui act a tot fost amanat, au preferat sa nu mai astepte si sa-si marcheze profitul. Evolutia titlurilor Oltchim a fost marcata, de altfel, in ultimul an, de fluctuatii puternice. La inchidere, actiunile au fost cotate la 0,459 lei/actiune. Tranzactiile derulate ieri au fost de 0,55 milioane de lei (0,15 milioane de euro).



Titlurile Turbomecanica au atins un nou maxim istoric ieri, ajungand la nivelul pretului de 17,1 lei/actiune. Pe fondul unor tranzactii de 0,14 mil. lei (aproximativ 41.500 de euro), actiunile au inregistrat o crestere de 3%. Compania a anuntat la mijlocul lunii trecute ca va supune spre aprobare actionarilor divizarea valorii nominale a actiunilor de la 2,5 lei la 0,1 lei/actiune, anunt care a dat un impuls puternic in piata titlurilor. Societatea mai este atractiva pentru unii investitori si prin politica constanta de dividende. De la inceputul anului, actiunile Turbomecanica au inregistrat o crestere de 35%, mai mult decat au urcat pe parcursul lui 2005, cand cursul actiunilor a castigat aproape 31%. catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO