Burse - Fonduri mutuale

Petromidia: pe profit sau pe pierdere la sase luni?

Petromidia: pe profit sau pe pierdere la sase luni?
01.08.2006, 19:28 13

Estimarile privind faptul daca Petromidia va reusi sa revina pe profit la finalul primului semestru difera foarte mult, inclusiv din cauza faptului, dupa cum spun analistii, ca operatiunile de natura financiara derulate in trecut de companie au influentat in mod decisiv profitabilitatea acesteia.
Cei mai multi dintre analistii de la Bursa, care au oferit Ziarului Financiar estimari privind rezultatul pe care Rompetrol Rafinare (Petromidia) il va anunta, considera ca societatea, desi va avea un trimestru al doilea mai bun decat primul, nu va recupera complet pierderea de 59,7 mil. lei (16,1 mil. euro) din primele trei luni ale anului.
Estimarile acestora privind rezultatul Petromidia la finalul lunii iunie variaza astfel intre o pierdere de 11,97 mil. lei (3,4 mil. euro), previzionata de analistii de la Broker Cluj, societate care ocupa locul al patrulea in topul brokerilor de la Bursa la sase luni si pana la un maxim de 42 mil. lei (11,8 mil. euro) pe intervalul de 28-42 mil. lei oferit de Estinvest - locul al 22-lea la Bursa. In acelasi timp, analistii de la Intercapital Invest au estimat o pierdere de 39,28 mil. lei (11,09 mil. euro), iar cei de la Confident Invest - locul 25 pe Bursa, o pierdere de 26 mil. lei (7,34 mil. euro).
Analistii care cred ca societatea va fi tot pe pierdere spun ca acest lucru se datoreaza in principal dinamicii mai accentuate a cheltuielilor cu materiile prime, pretul barilului de titei apreciindu-se intr-un mod mai accelerat comparativ cu pretul produselor petroliere.
Cu toate acestea, analistii de la societatea de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment, locul doi la Bursa dupa tranzactiile intermediate in primele sase luni ale anului, dar si cei de la Swiss Capital - locul opt - cred ca Petromidia va raporta profit pe primul semestru. Astfel, estimarea oferita de Swiss Capital indica o asteptare de profit net de 1-5 mil. lei, ca urmare in principal a cresterii diferentei intre pretul titeiului de tip Brent (de referinta pe plan international) si cel Ural (pe care il prelucreaza Petromidia), scazut in T1, la un nivel de 3,53 dolari/baril, dar care a crescut in T2 la 5,38 dolari/baril.
Analistii de la Raiffeisen cred ca rafinaria ar putea raporta un profit net de 75 mil. lei (21,2 mil. euro), conform standardelor internationale de contabilitate (IFRS). Ei atrag totusi atentia ca intre rezultatele raportate conform IFRS si cele conform standardelor romanesti de contabilitate au existat, in mod istoric, diferente semnificative. Aceste diferente provin din modul de tratament contabil al obligatiunilor emise de companie.
Astfel, conform situatiilor financiare neauditate ale rafinariei din 2005, tratamentul contabil diferit al obligatiunilor (conform RAS si IFRS) a generat o diferenta de 93,6 mil. lei (25,8 mil. euro). Pe primul trimestru, rafinaria raportase o pierdere de 14,3 mil. dolari (11,4 mil. euro), conform IFRS, si o pierdere de 20,2 mil. dolari (16,1 mil. euro), conform RAS.
"Rezultatele Rompetrol Rafinare sunt influentate in mare masura de marjele de rafinare, care reprezinta diferenta dintre pretul de vanzare a produsului finit obtinut dintr-o tona de titei si costurile directe, care includ si costul titeiului. Atat factori externi (preturi mari la petrol, marje de rafinare mici, cresterea pretului la gaze naturale), cat si factori interni (oprirea neplanificata a rafinariei in luna martie pentru o perioada de doua saptamani) au influentat negativ profitabilitatea companiei in primul trimestru. In al doilea trimestru, marjele de rafinare au revenit totusi la nivelul anului 2005, avand un impact pozitiv asupra profitabilitatii companiei", a precizat Oleg Galbur, analist financiar in cadrul Raiffeisen Capital & Investment. El a explicat ca marjele de rafinare au fost mai mici in primele trei luni ale anului, in conditiile in care iarna a fost mai putin geroasa.
"In primavara, multe rafinarii din SUA au fost inchise pentru renovarea care fusese amanata din cauza uraganului Katrina, iar in acest context, oferta de produse petroliere a fost in scadere. Un alt factor care a influentat in mod pozitiv pretul produselor petroliere a fost acela ca de la inceputul lui 2006 in SUA au fost introduse noi standarde de calitate ale produselor petroliere. In plus, rafinariile din SUA nu mai au voie sa foloseasca un anumit aditiv din cauza cerintelor de mediu. Nu toate rafinariile erau pregatite conform acestei noi cerinte, iar acest lucru a generat din nou o discrepanta intre oferta si cerere", a precizat Galbur.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO