Burse - Fonduri mutuale

Petromidia reintra in gratiile analistilor

30.01.2007, 19:09 14

Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au inregistrat de la inceputul anului cea mai mare crestere dintre titlurile lichide de la Bursa, cu un castig de 14,3%, numai in ultima saptamana de tranzactionare, actiunile castigand aproape 8%.
Unul dintre motivele cresterii il constituie recomandarea de "cumparare" data de analistii de la ING Bank in raportul de analiza a companiei, emis pe 18 ianuarie. Potrivit unor surse din piata, analistii de la ING au stabilit un pret "tinta" pentru actiunile Petromidia de 0,156 lei/actiune, in ziua precedenta prezentarii raportului actiunile fiind cotate la un pret de 0,095 lei/actiune. Ieri, actiunile au inchis sedinta la un pret de 0,1 lei/actiune.
Analistii de la Raiffeisen estimau in august 2006 un pret de 0,0959 lei/actiune pentru Rompetrol Rafinare.
ING are practic recomandare de "cumparare" pe toate companiile petroliere din grupul celor la care compara situatia Rompetrol Rafinare, adica pe Mol din Ungaria, PKN si Grupa Lotos din Polonia si Tupras din Turcia.
Brokerii cred ca aprecierea actiunilor se datoreaza pe de alta parte si asteptarilor investitorilor privind preluarea unui pachet de 10-25% din actiunile companiei-mama The Rompetrol Group, inregistrata in Olanda.
"In cazul unei cresteri de la 0,08 lei la 0,1 lei/actiune trebuie sa existe si un anumit suport. Eu cred ca aceasta crestere include si asteptarile investitorilor ca pachetul scos la vanzare sa fie cumparat de o mare companie petroliera, ceea ce ar insemna o crestere a credibilitatii grupului pe piata externa", considera Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities.
Potrivit unor date prezentate de grupul OMV asupra situatiei din ultimul trimestru al anului trecut, marjele de rafinare pe piata petroliera au fost in scadere fata de trimestrul anterior, pe fondul scaderii cu 14,2% a pretului mediu al barilului de titei de tip Ural, adica titeiul prelucrat de Petromidia, pana la un nivel de 54,48 dolari/baril.
Petromidia avea dupa primele noua luni ale anului trecut o pierdere de 11,6 milioane de euro fata de un castig de 115 milioane de euro in aceeasi perioada din 2005. Conducerea companiei explicase pierderea din prima jumatate a anului in principal pe seama diferentei nefavorabile de curs valutar, cea mai mare parte a datoriilor societatii fiind denominate in euro. In ultimul trimestru al lui 2006, leul s-a intarit fata de euro cu aproape 3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO