Burse - Fonduri mutuale

Pocorea: Se tranzactioneaza pe sentimente, iar rezultatele nu mai conteaza

01.02.2008, 17:47 15

Bursa a inregistrat ieri o scadere puternica, dupa mai multe zile in care fluctuatiile mai mici din piata dadeau impresia unei calmari a situatiei.
Brokerii sunt de parere ca la scaderea generalizata de ieri a contribuit atat contextul de pe Bursele din afara, cat si perspectivele mai sumbre privind mediul economic intern.
"Este o situatie urata la nivel global si de aceea persista sentimentul de neincredere si teama la nivelul investitorilor. La aceasta se adauga problemele de la noi, care sunt exagerate, dar exista", spune Daniel Pocorea, director general adjunct la societatea de brokeraj BRD Securities.
Brokerii cred ca scaderea generalizata de pe Bursa s-a amplificat mai ales spre sfarsitul sedintei, pe fondul stirii legate de faptul ca agentia de rating Fitch a redus perspectiva ratingului Romaniei de la "stabil" la "negativ".
"Scaderile de dimineata ale Bursei au fost generate cel mai probabil de indicii europeni in scadere, iar mai apoi spre sfarsit a venit acea stire a Fitch, care a amplificat corectii", comenta un analist din piata.
La prima sedinta dupa anuntarea rezultatelor financiare pe ultimul trimestru din 2007, actiunile Bancii Transilvania au pierdut ieri 4,7%, pe fondul celui mai ridicat rulaj din piata, valoarea transferurilor cu aceste titluri ridicandu-se la 2,4 mil. euro (8,9 mil. lei).
"Se tranzactioneaza pe baza de sentimente iar rezultatele nu mai conteaza. Avem exemplu foarte clar Banca Transilvania, care, dupa ce a raportat rezultate foarte bune si exceptionale daca punem si vanzarea segmentului de asigurari, n-a fost iertata si actiunile acesteia s-au dus la vale cu piata", spune Pocorea.
Bursa a inceput ieri sedinta usor pe crestere, pentru ca mai apoi sa inregistreze corectii, pe fondul scaderilor de pe pietele externe.
Indicii principalelor burse europene au pierdut ieri circa 2%, dupa un raport care arata ca inflatia in regiune a urcat la 3,2%, usor peste asteptarile analistilor.
Indicele german Dax pierdea spre inchiderea sedintei 2,6%, cel francez CAC 40 era pe minus cu 1,9%, iar indicele englez FTSE 100 cobora cu 2,5%.
Indicele BET a pierdut ieri 4%, ajungand in preajma minimului din acest an. Principalele titluri de la Bursa de Valori Bucuresti au fost printre cele mai afectate, cu actiunile Petrom pierzand 5,1% si cele ale BRD scazand cu 4%.
Actiunile Transelectrica au inchis ieri pe minus cu 4,6%, iar cele ale Transgaz au coborat cu 3,3%.
"Vorbim de recesiune in America si de incetinirea ritmului de crestere in Europa. Este o problema complexa si chiar daca statele vin cu masuri, precum cea a Fed, care a redus dobanda cu 1,25%, ceea ce este enorm, rezultatele acestora nu se vor vedea peste noapte", considera Daniel Pocorea.
El este de parere ca nici raportarea de rezultate financiare pozitive pe ultimul trimestru al companiilor de la noi nu ar putea schimba evolutia pietei, mai importante fiind rezultatele companiilor din afara pe primul trimestru din acest an.
"Eu ma uit la rezultatele companiilor pe primul trimestru, dar nu de la noi, ci din afara. Daca se va observa o imbunatatire a acestora, schimbarea de optica ar putea fi una foarte diferita", spune Pocorea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO