Burse - Fonduri mutuale

Prime Asset Management vrea deductibilitate si pentru investitiile in fonduri mutuale

Prime Asset Management vrea deductibilitate si pentru investitiile in fonduri mutuale

Cosmin Brendea, presedintele Prime AM

27.11.2008, 18:46 42

Societatea de administrare a investitiilor Prime Asset Management a trimis la Ministerul Economiei si Finantelor un proiect privind deductibilitatea plasamentelor in fonduri de investitii, plafonul stabilit fiind 500 de euro.

Dupa modelul fondurilor de pensii facultative, unde plafonul de deductibilitate a fost majorat in octombrie de la 200 euro la 400 de euro, reprezentantii Prime AM sustin ca trebuie modificat Codul fiscal in sensul extinderii deductibilitatii la plasamentele in fondurilor de investitii.
Astfel, proiectul propune ca cheltuielile efectuate in numele unui angajat la fondurile de investitii, prin achizitionarea de titluri de participare (cheltuieli care reprezinta primele acordate) sa fie deductibile in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a 500 de euro intr-un an fiscal pentru fiecare angajat. Conditia acestei deductibilitati este ca fondurile de investitii sa investeasca pe piata locala cel putin 80% din structura activelor detinute, potrivit proiectului.
"Am depus documentatia la Ministerul Finantelor in aceasta vara si asteptam in continuare un raspuns. Proiectul are in vedere acordarea unui stimulent fiscal angajatorilor care acorda prime angajatilor sub forma de achizitii de unitati de fond", a spus Cosmin Brendea, presedintele societatii Prime AM, care administreaza doua fonduri mutuale cu active nete totale de 1,7 mil. lei.
Potrivit lui Brendea, principalele avantaje pentru angajator constau in micsorarea bazei de calcul a profitului impozabil si, implicit, a valorii impozitului datorat statului de catre angajator.
"Publicul este invatat sa economiseasca printr-un stimulent fiscal. Pentru intreaga industrie a fondurilor de investitii, deductibilitatea plasamentelor in fonduri de investitii ar putea duce la dinamizarea vanzarilor, aproape inexistente in aceasta conjunctura de panica generalizata a investitorilor", a continuat el.
Industria locala a fondurilor de investitii numara in prezent 63 de fonduri, cu un total al activelor nete de 891 mil. lei de la un total de peste 176.000 de investitori. Raportat la volumul activelor nete, fondurile romanesti de investitii sunt pe penultimul loc in Europa, dupa Bulgaria, potrivit statisticilor Asociatiei Europene a Administratorilor de Fonduri (EFAMA) pe trimestrul al treilea.
Desi pe ultimele locuri in Europa, fondurile locale de investitii au rezistat mult mai bine crizei financiare decat omoloagele europene. Singurele industrii europene care au incheiat trimestrul al treilea cu intrari nete sunt cele din Romania (30 mil. euro), Liechtenstein (326 mil. euro) si Elvetia (1,8 mld. euro).
In contextul actualei crize financiare internationale, Ministerul Economiei si Finantelor a luat in luna octombrie o serie de masuri fiscale menite sa sprijine investitorii si piata locala de capital. Una dintre aceste masuri face referire la investitiile in fondurile de investitii: castigurile ce vor fi inregistrate in anul 2009, aferente plasamentelor in fondurile de investitii realizate de catre persoanele fizice indiferent de data achizitiei, vor fi scutite de impozit.
"In situatia actuala trebuie gandite masuri structurale specifice pentru fiecare ramura a industriei financiare. Inainte de toate trebuie realizat un program coerent de stimulare a economisirii, atat in sistemul bancar, cat si in alte ramuri ale industriei financiare, cum este industria de asset-management", a conchis Brendea.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO