Burse - Fonduri mutuale

Profitul Compa a urcat de patru ori

14.05.2007, 17:07 10

Producatorul de piese auto Compa Sibiu a raportat pe primele trei luni ale acestui an un profit de 1,18 mil. euro (4 mil. lei), de aproape patru ori mai ridicat fata de 0,3 mil. euro (1,1 mil. lei), rezultatul net realizat pe primul trimestru al anului trecut, in conditiile in care compania isi previziona o crestere a profitului pe 2007 cu doar 3%.
"Cresterea puternica a profitului a venit pe fondul unui aport suplimentar la cifra de afaceri din partea exporturilor, dar si datorita reducerilor costurilor de productie la nivelul tuturor compartimentelor", a spus pentru ZF Ioan Deac, directorul general al Compa Sibiu.
Rezultatele pozitive vin pe seama unor afaceri in crestere la 22,5 mil. euro (76,5 mil. lei), in urcare cu 34% (in euro), fata de 16,8 mil. euro (59,8 mil lei) cat inregistrase compania in primele trei luni ale anului trecut.
Pentru acest an compania astepta o crestere a exporturilor cu 25% si o pondere a acestora in productia societatii de peste 80%.
"Cifra de afaceri a crescut pe seama exporturilor, cu precadere din contractele deja in derulare. Speram sa intarim insa si legaturile cu piata interna pe viitor", mai spune directorul Compa.
Societatea din Sibiu are ca si clienti mari jucatori de pe piata mondiala. Printre acestia se numara BMW, Bosch si Honeywell. De pe piata interna cel mai cunoscut client este Dacia Renault.
Compa Sibiu a reusit aproape sa-si dubleze profitul de exploatare la 1,74 mil. euro (5,9 mil. lei), in timp ce pierderea financiara a fost redusa cu 35%, la circa 1 milion de lei, pe primul trimestru al acestui an.
Compania vrea sa investeasca in dezvoltarea capacitatilor de productie 12 mil. euro in urmatoarea perioada. Fondurile vor proveni de la actionari, banci, dar si din profitul anilor trecuti, conform reprezentantilor companiei.
"Planul de investitii ramane in picioare. Pentru moment vom folosi banii de la actionari, din profitul anilor trecuti, si apoi ne vom imprumuta si de la banci", mai spune Deac. Adunarea Generala a aprobat la sfarsitul lunii trecute majorarea capitalului social cu 2,21 mil. euro (7,43 mil. euro), pana la 6,65 mil. euro (22,3 mil. lei), prin aport in numerar din partea actionarilor.
Compa este detinuta in proportie de 53,58% de Asociatia Salariatilor, care prin contractul de privatizare va ramane actionar majoritar pana in 2009. Un actionariat fragmentat detine 39,49%, in timp ce Citibank Romania are 6,93% din companie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO