Burse - Fonduri mutuale

Profitul Impact Bucuresti a urcat de 2,4 ori pe standarde internationale

Profitul Impact Bucuresti a urcat de 2,4 ori pe standarde internationale

Dan Ioan Popp, presedintele Impact

15.02.2008, 21:26 13

Dezvoltatorul imobiliar Impact Bucuresti (IMP) a inregistrat anul trecut un profit net de 77,6 mil. euro (259,2 mil. lei), de 2,4 ori mai ridicat fata de cel obtinut in 2006, potrivit rezultatelor preliminare realizate pe baza standardelor internationale de contabilitate (IFRS) raportate de companie.
Rezultatul s-a datorat aproape integral includerii in profit a diferentelor din reevaluarea terenurilor companiei la sfarsitul anului, realizata de firma de consultanta imobiliara DTZ si din care a rezultat un castig brut de 92,6 mil. euro (309,2 mil. lei).
Cu toate acestea, diferenta din reevaluare nu va fi luata in calcul la raportarea rezultatelor pe standarde romanesti de contabilitate (RAS), asa cum prevede Bursa.
Reprezentantii companiei spun ca unul dintre motivele pentru care au optat pentru raportarea rezultatelor pe standarde internationale este ca investitorii straini sunt familiarizati cu acest mod de raportare si este luat in calcul de acestia.
Pentru investitorii romani, aceste diferente din reevaluare au mai mult un rol orientativ, oferind o imagine mai fidela cu privire la valoarea activelor detinute de companie, in conditiile in care investitorii la Bursa nu vor putea sa beneficieze de dividende sau actiuni gratuite din acest castig decat in masura in care terenurile vor fi vandute.
"Castigul din diferentele de reevaluare a activelor mi se pare un profit pur contabil, pentru ca pe mine ca actionar minoritar m-ar interesa cel imediat din dividende. Excluzand aceste venituri, cred ca rezultatul Impact pe standarde romanesti este in grafic. Nu unul imens dar nici dezamagitor", spune Paul Brendea, seful departamentului de analiza din cadrul societatii de brokeraj Prime Transaction.
Profitul operational al companiei a urcat anul trecut cu 38%, pana la 8,3 mil. euro (27,7 mil. lei), rezultat care a fost diminuat de pierderile din activitatea financiara a companiei, ce s-au cifrat in 2007 la 4,7 mil. euro (15,8 mil. lei).
"Pierderile din activitatea financiara sunt doar la nivel contabil si au provenit din reevaluarea datoriilor in euro ale companiei. Acestea vor fi rambursate in urmatorii ani din contractele incheiate tot in euro", spune Carmen Sandulescu, directorul economic si unul dintre actionarii importanti ai Impact Developer & Contractor.
Potrivit ei, circa 30% din vanzarile companiei sunt sub forma de contracte incheiate in moneda europeana cu investitori straini, care vad achizitia de locuinte in Romania ca o investitie imobiliara.
"Cei care au cumparat apartamente in urma cu un an le pot vinde acum la un pret cu circa 40% mai mare", spune Carmen Sandulescu.
Cifra de afaceri a Impact s-a mentinut anul trecut la un nivel similar celui din 2006, de 33,4 mil. euro (116,2 mil. lei). Anul trecut, valoarea contractelor semnate de companie s-a ridicat la 46 mil. euro (162 mil. lei), valoare de peste trei ori mai mare comparativ cu 2006, insa acestea vor fi inregistrate in contabilitatea firmei doar in momentul incasarii veniturilor aferente acestora.
Compania a livrat anul trecut circa 450 de unitati locative in Bucuresti, numarul acestora urmand sa creasca in 2008 la circa 600, iar in afara Capitalei vor fi livrate alte 120 de locuinte, potrivit estimarilor reprezentantilor Impact.
Cererea de locuinte pentru zona Bucurestiului devanseaza cu mult oferta, acasta fiind estimata in acest an la 45.000 de unitati rezidentiale, fata de circa 5.000 de locuinte, cate sunt previzionate a fi livrate in 2008.
Conducerea Impact si-a propus ca in urmatorii trei ani sa atinga un nivel de 1.000 de unitati rezidentiale livrate anual.
Stocul de terenuri destinat proiectelor viitoare ale companiei se ridica in acest moment la circa 290 de hectare.
Dezvoltatorul imobiliar a alocat si pentru acest an sume importante pentru investitii imobiliare in terenuri, ce se cifreaza la circa 37,1 milioane de euro (130 de milioane de lei). Compania vrea sa investeasca in total in acest an circa 71,4 mil. euro (250 de milioane de lei), suma de trei ori mai mare fata de anul precedent.
Actiunile Impact Bucuresti au castigat ieri 3,1% si au inchis sedinta la un pret de 0,336 lei/actiune.
La acest nivel, valoarea de piata a companiei se ridica la 184 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO