Burse - Fonduri mutuale

Proprietarii Navrom se bat cu verii Duşu pentru controlul Socep

Proprietarii Navrom se bat cu verii Duşu pentru controlul Socep

Autor: Adrian Cojocar

27.09.2010, 23:10 286

Verii Niculae şi Ion Duşu, proprietarii Celco Constanţa, păreacă au situaţia sub control la Socep Constanţa (SOCP), după ce aureuşit în primăvara acestui an să depăşească pragul de control, de33% din capitalul operatorului portuar, însă achiziţiile agresivedin ultimele zile ale grupului Transport Trade Services Bucureşti(TTS), la care acţionar principal este Mircea Mihăilescu, care audus preţul din piaţă în sus cu circa 100% ar putea determina o nouăluptă pentru controlul operatorului portuar.

Noul investitor de la Socep, care controlează şi Navrom Galaţi(COVG), a cumpărat la finele săptămânii trecute 10,2% din acţiunileSocep Constanţa de la SIF Oltenia în cadrul unei tranzacţii deal învaloare de 13,9 mil. lei (3,3 mil. euro), ajungând la 13,85% dinacţiuni.

Ieri, proprietarii Celco au reacţionat la achiziţiile TTScumpărând prin două tranzacţii "deal", negociate în afara pieţeiprincipale, încă 6,5% din acţiunile operatorului portuar. Preţul aurcat cu încă 15%, până la un nivel maxim istoric de 0,455lei/acţiune.

Preţul de ieri este de peste trei ori mai ridicat decât celoferit de verii Duşu în oferta de preluare pe care au desfăşurat-oîn primăvară la Socep şi care s-a încheiat fără succes.

Preţul atins de titlurile Socep ieri este cel mai ridicat de lalistarea companiei pe Bursă, evaluând compania la 37 mil. euro,adică de 3,4 ori cifra de afaceri din 2009 şi de 82 de ori profitulnet. Deşi iniţial şi preţul din piaţă a urcat la 0,455 lei, spresfârşitul şedinţei acesta a coborât la 0,353 lei, cu 10% subnivelul de închidere de vineri, semn că speculatorii au începutsă-şi marcheze profiturile. "Este foarte posibil să existe o luptăpentru controlul Socep şi din prisma faptului că tranzacţiile dinpiaţă s-au derulat la multiplii care reflectă o supraevaluare aacţiunilor. În aceste condiţii, cred că investitorul care aachiziţionat nu este unul de portofoliu, ci urmăreşte să ducă opolitică activă în managementul companiei", consideră AdrianDanciu, şeful departamentului de analiză din cadrul firmei deintermediere Broker Cluj.

Deşi titlurile Socep s-au apreciat cu circa 170% de la începutulanului şi reprezintă de departe cel mai bun randament adus pe Bursăîn 2010, analistul spune că le-a recomandat clienţilor societăţiisă se îndrepte spre alte acţiuni, considerând că existăoportunităţi mai bune de achiziţii.

"S-au făcut tranzacţii mari şi este foarte greu de estimat cumva evolua preţul pentru că puţini investitori influenţează preţultitlurilor Socep. Dacă lupta se va derula în continuare,investitorii ar putea să achiziţioneze la preţuri chiar mairidicate. Dacă nu se vor mai acumula pachete din piaţă, preţul vacoborî", spune Danciu.

Grupul Celco, controlat de Niculae şi Ion Duşu, a intrat, deasemenea, la cumpărare la finele săptămânii trecute, achiziţionândpeste 6 milioane de de titluri Socep (1,7% din capital) la un preţde 0,395 lei/acţiune, respectiv de 2,6 ori mai ridicat decât cel pecare l-au oferit acţionarilor minoritari în oferta publică dinacest an.

Întrebat de Ziarul Financiar dacă achiziţiile realizate au labază temerile privind pierderea controlului companiei sau dacă facparte dintr-o strategie de exit, Nicolae Duşu, proprietarul Celcoşi principalul acţionar al Socep, a evitat să răspundă, precizândcă întrebările sunt de natură să influenţeze preţul din piaţă altitlurilor Socep.

Săptămâna trecută, Daniel Linteş, directorul general al SocepConstanţa, spunea că a fost surprins de creşterea puternică aacţiunilor firmei pe care o conduce, mai ales că nu au existatevenimente deosebite în viaţa societăţii.

Socep a înregistrat în primele şase luni o cifră de afaceri de19,2 milioane de lei (4,6 milioane de euro), în scădere cu 11%,însă şi-a majorat profitul net de circa nouă ori, la 626.000 de lei(150.000 de euro), pe fondul reducerii costurilor cu personalul înurma disponibilizărilor realizate.

Verii Duşu au mai dus o bătălie pentru controlul Socep şi înanul 2008, la acea vreme concurentul direct al celor doi oameni deafaceri fiind Stere Samara, care împreună cu alte persoane cu careacţionează concertat a ajuns să deţină circa 18% din acţiunileSocep Constanţa.

Pe fondul achiziţiilor realizate de cele două grupuri, la aceadată, acţiunile operatorului portuar au înregistrat o creşteresemnificativă, preţul urcând la peste 0,4 lei/acţiune până în lunaaugust din 2008, faţă de un preţ de 0,25 lei cât era la începutulanului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO