Burse - Fonduri mutuale

Reuters: România, presată de listarea Hidroelectrica pentru a debloca fonduri europene prin PNRR

Reuters: România, presată de listarea Hidroelectrica...

Autor: Liviu Popescu

15.06.2023, 17:05 3681

România ar putea să nu se conformeze normelor legate de finanţarea de miliarde de euro din partea UE dacă cel puţin 15% din compania de stat Hidroelectrica nu va fi listată în această lună, a declarat Comisia Europeană, potrivit agenţiei de presă Thomson Reuters.

Guvernul nu îşi vinde propriile acţiuni la Hidroelectrica, dar în schimb a aprobat un plan al unicului acţionar minoritar Fondul Proprietatea (FP.BX), un fond de investiţii administrat de managerul american de active Franklin Templeton (BEN.N), de a scoate compania la bursă.

Cu toate acestea, guvernul s-a opus planurilor de dublă listare la Londra şi Bucureşti, iar Fondul a avertizat că s-ar putea să nu-şi poată vinde întreaga participaţie în cadrul unei listări interne.

Întrebată ce s-ar întâmpla dacă o participaţie mai mică va fi listată, Comisia Europeană a declarat pentru Reuters: "Această etapă necesită ca listarea a cel puţin 15% din acţiunile Hidroelectrica să fie finalizată".

"Nu am vrea să speculăm în acest stadiu cu privire la repere şi obiective care nu sunt îndeplinite. Ca o chestiune de principiu general, statele membre ar trebui să îşi pună în aplicare planul de redresare şi de rezilienţă, aşa cum a fost aprobat ... pentru a primi fondurile.

În timp ce state europene precum Polonia şi Ungaria încă se luptă să deblocheze fonduri, România a atras deja peste 6 miliarde de euro înainte ca demersul său de reformă să se blocheze, iar plăţile să fie oprite, potrivit Reuters.

Hidroelectrica a anunţat luna aceasta că intenţionează să se listeze la Bursa de Valori Bucureşti până în luna iulie, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară va aproba prospectul de vânzare a acţiunilor sale.

Fondul îşi evaluează participaţia de 20% din Hidroelectrica la 2,2 miliarde de euro.​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO