Burse - Fonduri mutuale

Rezultatele Petromidia au taiat avantul pietei

07.02.2006, 20:12 12

Bursa a inceput saptamana cu lichiditate in scadere si oscilatii mici la nivelul indicilor, tendinta de stabilizare a pietei fiind tot mai evidenta. Brokerii spun ca investitorii sunt tot mai atenti la cumparare, dupa cresterile puternice de la inceputul anului, multi dintre ei asteptand acum rezultatele financiare oficiale raportate de companii, dupa ce rezultatele raportate de Rompetrol Rafinare - Petromidia nu au confirmat asteptarile investitorilor.

"Cred ca este o legatura directa intre ce s-a intamplat azi (ieri-n.r.) in piata si rezultatele financiare raportate de Petromidia vineri. Pentru multi dintre investitori rezultatele raportate de Rompetrol Rafinare au fost o surpriza neplacuta, acestia asteptandu-se la profituri mai mari. Practic, acest lucru i-a determinat pe multi sa ia pozitii de asteptare pana ce companiile vor raporta rezultatele oficiale", a declarat Rares Nilas, directorul BT Securities.

"Pana acum s-a tranzactionat pe rezultatele previzionate si preturile au urcat destul de mult de la inceputul anului, insa acum investitorii isi fac calcule si urmaresc confirmarile oficiale din partea companiilor, care ar putea aduce si alte surprize neplacute. Cred ca aceasta va determina o stabilizare a pietei si ma astept la evolutii pozitive doar in cazul companiilor care vor raporta surprize placute", a explicat Nilas.

Brokerii mai spun ca investitorii autohtoni s-au mai maturizat dupa experienta neplacuta de anul trecut si isi fac calcule si pe termen scurt, nemaifiind dispusi sa plateasca orice pret pentru o actiune.

"Cred ca asistam la o evolutie mai corecta a Bursei decat cea de anul trecut. Investitorii sunt mai circumspecti dupa cresterile de la inceputul acestui an si unii se gandesc ca multe actiuni au atins niveluri de pret desul de ridicate, stiind ca ar putea urma si unele corectii", a precizat Octavian Molnar, presedintele societatii de brokeraj IFB Finwest din Arad.

"Fata de anul trecut, cand investitorii veneau si cumparau actiuni la orice pret doar pentru ca acestea crescusera in sedintele anterioare, acum acestia isi fac calcule si apoi cumpara. Cei care cumpara in acest moment se orienteaza in principal catre companii care au anuntat ca vor distribui dividende sau actiuni gratuite", a mai spus Molnar.

Indicele BET a pierdut ieri 0,1%, in timp ce BET-C a avansat cu 0,4%, sustinut de segmentul SIF-urilor, care au castigat in medie 1,3%.



Actiunile Rompetrol Rafinare au pierdut ieri peste 4%, dupa ce compania a raportat pe 2005 un profit net mai mic (80 mil. dolari) decat cel inregistrat in primele noua luni (108 mil. dolari), inregistrand pierderi in ultimul trimestru din cauza opririi rafinariei pentru revizia generala. Brokerii spun ca pentru multi dintre investitori rezultatele Petromidia au reprezentat o surpriza negativa. Totusi, brokerii spun ca la nivelurile de pret actuale actiunile Rompetrol Rafinare sunt in continuare atractive. "In acest moment actiunile Petromidia sunt la nivelul din urma cu un an, iar, avand in vedere rezultatele anuntate, pretul actual este foarte bun", a declarat Octavian Molnar.



Titlurile BRD au castigat ieri exact 5%, atingand un nou maxim istoric, de 18,9 lei/actiune. Interesul investitorilor fata de aceste actiuni este foarte ridicat, acestia asteptandu-se ca banca sa raporteze rezultate financiare foarte bune, si se vorbeste tot mai mult despre intentia actionarului majoritar de a distribui o parte din profitul pe 2005 sub forma de actiuni gratuite. "BRD continua sa fie cea mai ieftina dintre bancile listate, avand in vedere rezultatele raportate pana acum, iar intentia de a distribui o parte din profit sub forma de actiuni gratuite o face foarte interesanta pentru investitori", a aratat Octavian Molnar, presedintele IFB Finwest din Arad.



Actiunile SIF Moldova au inregistrat o apreciere de 2,3%, fiind cele mai tranzactionate dintre titlurile SIF in sedinta de ieri. Pretul de inchidere a egalat maximul istoric de 2,71 lei/actiune atins in cursul saptamanii trecute. Interesul pentru SIF-uri s-a mai redus insa comparativ cu inceputul anului, volumele de tranzactionare fiind din ce in ce mai scazute. "Pe segmentul SIF au circulat doua informatii in aceste zile: una negativa emisa de presedintele Basescu, privind grupurile de interese, si una privind intentia Erste de a cumpara pachetele detinute de SIF-uri la BCR, de natura sa urce SIF-urile. Asadar, e normal ca acestea sa se stabilizeze", a spus Rares Nilas.



Titlurile Broker Cluj au urcat ieri cu 1,8% si se apropie din nou de pragul de 4 lei pe actiune, care nu a mai fost atins dupa majorarea de capital efectuata in 2005. Desi profitul raportat de societatea de brokeraj pe 2005 nu s-a ridicat la nivelul bugetat, aceasta ramane atractiva pentru investitori datorita planurilor de dezvoltare anuntate pentru acest an, care includ si o majorare de capital cu actiuni gratuite din profitul pe 2005. "Investitorii cauta actiuni gratuite, care sunt mai atractive decat dividendele. In plus, Broker este o societate din sectorul financiar cu un PER de aproximativ 10, ceea ce o face o investitie buna", a precizat Octavian Molnar.



Actiunile Bermas Suceava au crescut ieri cu 12,7%, pe fondul unor tranzactii mai mari decat de obicei. Ultimul pret de tranzactionare a fost de 2,48 lei/actiune. Producatorul de bere a anuntat ca intentioneaza sa realizeze o majorare de capital in valoare de circa 0,4 milioane de euro prin incorporarea rezervelor din profitul net pe 2004 si emiterea a doua milioane de actiuni noi care vor fi distribuite gratuit actionarilor. Actionarii societatii se intalnesc azi in cadrul adunarii generale a actionarilor urmand sa discute programul de investitii pentru 2006 si 2007. Rezultatele preliminare ale Bermas pe 2005 vor fi prezentate pe data de 10 februarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO