Burse - Fonduri mutuale

S-a încheiat perioada de stabilizare pentru acţiunile Hidroelectrica: Fondul Proprietatea a anunţat că au fost vândute şi acţiunile supra-alocate, acordate agentului de stabilizare. De astăzi, FP nu mai are nicio deţinere la Hidro

S-a încheiat perioada de stabilizare pentru acţiunile...

Autor: Eduard Ivanovici

19.07.2023, 10:57 7576

Într-un anunţ comun la Bursa de Valori Bucureşti, atât Fondul Proprietatea cât şi Hidroelectrica au anunţat că, pe 19 iulie, la o săptămână de la debutul companiei de energie pe piaţa de capital, a fost încheiată perioada de stabilizare fără să fie nevoie ca agentul de stabilizare să intervină în piaţă pentru susţinerea preţului.

Astfel, cum circa 3% din cât avea FP la Hidroelectrica mergeau către agentul de stabilizare pentru posibilitatea unei intervenţii pe bursă şi luând în calcul faptul că intervenţia nu a fost necesară datorită aprecierii preţului, FP a anunţat oficial că, începând de astăzi, nu mai are nicio deţinere la compania de stat.

Mai exact, Franklin Templeton, administratorul FP, a informat piaţa de capital în continuarea anunţului „în data de 11 iulie 2023, înaintea începerii Perioadei de stabilizare, precum şi a notificării primite din partea Erste Group Bank AG, in calitate de Agent de Stabilizare in numele Citigroup Global Markets Europe AG, în calitate de Manager de Stabilizare, că Perioada de Stabilizare în legătură cu acţiunile aferente ofertei publice iniţiale derulate de Fond in legătură cu acţiunile deţinute in Hidroelectrica («Oferta Publica Iniţială» sau «Oferta») s-a încheiat în 19 iulie 2023”.

Acţiunile Hidroelectrica au debutat pe 12 iulie la BVB sub simbolul H2O, la un preţ de 110 lei pe unitate, cu 5,77% mai mult decât preţul final din IPO. În prezent, compania se tranzacţionează la 113,4 lei, deci un avans de 9% prin raport cu preţul din oferta publică iniţială. Cea mai mare societate românească prezentă la BVB afişează astfel o capitalizare de circa 51 de miliarde de lei.

„În urma exercitării integrale a Opţiunii de supra-alocare de către Citigroup Global Markets Europe AG, acţionând ca Manager de Stabilizare, Fondul Proprietatea a vândut un număr suplimentar de 11.701.067 acţiuni ordinare în Hidroelectrica, urmând a incasa venituri brute suplimentare în sumă de 1.216.910.968 Lei. Veniturile vor fi utilizate în conformitate cu Declaraţia de Politica Investiţionala a Fondului şi cu hotărârile adoptate de adunările generale ale acţionarilor Fondului. Ca urmare a exercitării integrale a Opţiunii de supra-alocare, Fondul nu mai deţine nicio acţiune in Hidroelectrica”, scriu reprezentanţii FP.

 

Ce se va alege de Fondul Proprietatea din toamnă în contextul în care vor ieşi din conturile companiei 8 miliarde de lei cash ca dividende pe fondul vânzării Hidro? Vor mai rămâne americanii să administreze un fond de 2 mld. lei active?

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO