Burse - Fonduri mutuale

Sancţiune istorică: România are 18 luni să rezolve restituirea proprietăţilor

Autor: Roxana Pricop

12.10.2010, 23:58 61

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) obligă statul românsă facă în următoarele 18 luni ce nu a făcut în ultimii douăzeci deani în problema restituirii proprietăţilor, prin declanşarea înpremieră a procedurii - pilot împotriva României.

Statul ar trebui să cheltuiască circa 21 mld. euro din bugetpentru a-i despăgubi pe foştii proprietari. Cum nu dispun de aceştibani, autorităţile locale s-au mulţumit în ultimii douăzeci de anisă îi arunce pe foştii proprietari într-un adevărat hăţişlegislativ oferindu-le drept compensaţii acţiuni la FondulProprietatea (FP) - titluri fără nicio valoare având în vedere căFondul nu este listat nici după cinci ani de la înfiinţare.Asaltată de peste 1.000 de cauze privitoare la imobilelenaţionalizate de statul român, Curtea de la Strasbourg a ales douădosare pe problema restituirii- Atanasiu şi Poenaru vs România şiSolon vs România- în baza cărora a declanşat ieri procedura-pilot.Toate speţele de aceeaşi natură se suspendă timp de 18 luni."Trebuie urmărit aspectul pozitiv al consecinţelor acesteihotărâri: statului român i se acordă o perioadă de graţie de 18luni în care să-şi rezolve problemele privind încălcarea dreptuluide proprietate", a spus Horaţiu Radu, agentul Guvernului laCEDO.

"În prezentările către CEDO, Guvernul estimează ca ar fi nevoiede 21 mld. euro pentru despăgubirea foştilor proprietari. Este greude crezut că statul român are aceşti bani astfel încât va acţionacel mai probabil la reformarea cadrului legislativ şiadministrativ", a spus avocatul Raluca Niculescu-Gorpin, care areprezentat cazul Solon vs România la CEDO.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO