Burse - Fonduri mutuale

Scăderi luni după-amiaza la Bursa de Valori Bucureşti. Toţi indicii, în teritoriu negativ: „Mai puţin influenţează războiul din Ucraina. Este vorba de marcări de profituri”

Scăderi luni după-amiaza la Bursa de Valori Bucureşti....

Autor: Eduard Ivanovici

24.07.2023, 15:46 3120

Toţi indicii de la Bursa de Valori Bucureşti înregistrau pierderi luni după-amiaza la ora 15:30, de la minus 0,25% pe BET-BK, de referinţă pentru administratorii de fonduri, la 0,9% pentru BET-FI, unde sunt incluse societăţile de investiţii financiare (SIF-uri) şi Fondul Proprietatea.

Benchmark-ul BET se tranzacţiona în coborâre cu 0,5%. Între timp, producătorul de energie verde Hidroelectrica (H2O) afişa o scădere identică. Dacă dinamica acţiunilor H2O se va păstra până la finele sesiunii de trading, compania de stat poate consemna astfel prima şedinţă pe minus de la listarea din 12 iulie încoace.

Anterior sesiunii de la BVB, Federaţia Rusă a lansat un atac aerian cu drone asupra Ucrainei, la Odessa, lovind mai multe depozite de grâu şi orz. Rachetele ar fi lovit porturile Reni şi Ismail, situate pe Dunăre, în apropierea graniţei româno-ucrainene.

În ce măsură au influenţat cele mai recente evenimente deciziile investitorilor prezenţi pe piaţa locală?

„Cred că mai puţin influenţează războiul din Ucraina – doar dacă vrei să îl pui ca motiv pentru marcări de profituri, însă eu zic că oricum ar fi avut loc vânzări, mai devreme sau mai târziu. Războiul nu a mai influenţat în ultimele luni. A fost reacţia aceea puternică la început, dar investitorii au început să se obişnuiască cu situaţia”, spune Antonio Oroian, broker al societăţii de intermediere Goldring, pentru ZF.

Lichiditatea pe întreg segmentul de acţiuni de la BVB ajungea la ora menţionată mai sus la 75,15 milioane de lei, cu 55% mai mult decât valoarea tranzacţiilor realizate vinerea trecută, însă sub lichiditatea medie înregistrată în urma listării Hidroelectrica, circa 260 de milioane de lei. Peste două treimi din lichiditatea de astăzi era susţinută de trei companii: Banca Transilvania (TLV), Hidroelectrica şi Fondul Proprietatea (FP).

„Este vorba doar de marcări de profituri, având în vedere creşterile din ultima lună. În plus, la Banca Transilvania, acţiunile gratuite au fost încărcate astăzi şi unii investitori s-au gândit să marcheze profit. La FP, unii investitori probabil vor să iasă de pe ea având în vedere evoluţia destul de incertă pe care o va avea după plata acelui dividend”, continuă brokerul.

Acţiunile TLV şi FP afişau declinuri de 0,8%, respectiv 1,8% la ora publicării ştirii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO