Burse - Fonduri mutuale

Se dezmortesc finantarile pe piata de capital: Investitorii sunt dispusi din nou sa participe la majorari de capital

Se dezmortesc finantarile pe piata de capital: Investitorii sunt dispusi din nou sa participe la majorari de capital
19.03.2010, 00:00 35

Operatiunile de majorare de capital anuntate in acest an peBursa au reprezentat un pol de atractie pentru investitori, inconditiile in care imediat dupa anuntul privind intentia de aderula o astfel de operatiune, actiunile multora dintre acestecompanii s-au apreciat la scurt timp cu peste 35%.

Perceptia investitorilor fata de majorari de capital s-aschimbat la 180 de grade, in anii anteriori acestea fiind ocolitede majoritatea investitorilor, care nu doreau sa-si tina baniiimobilizati in titluri ce s-ar fi putut deprecia pe trendul descadere al Bursei. Totusi, dupa ce piata a crescut necontenit inultimul an de zile, investitorii par sa fi uitat de corectii sisunt din nou atrasi de companiile care atrag lichiditati.

"Exista si o traditie legata de aceste majorari de capital, cade exemplu in cazul Bancii Transilvania, ale caror majorari decapital erau percepute de investitori ca aducand dupa sine noiaprecieri si profituri in crestere. Conteaza insa foarte multperceptia de risc, adica daca tendinta pietei este una pozitiva.Daca asistam la 2-3 luni de corectii, perceptia investitorilor fatade majorari de capital se poate schimba semnificativ", spune AdrianLupsan, directorul general adjunct la firma de intermediereIntercapital Invest.

Actiunile producatorului de panificatie Boromir Prod Buzau(SPCU), care a anuntat la inceputul lui martie ca vrea sa atraga 3mil. euro de la actionari, au sarit imediat dupa anunt cu 15% si dela acea data si pana in prezent s-au apreciat cu 37%. La trecereadatei de inregistrare, pretul din piata s-a corectat mai putindecat ar fi trebuit, din punct de vedere matematic, astfel cainvestitorii care au decis sa participe la majorare sunt teoreticpe profit, daca pretul se va mentine cel putin la nivelulactual.

Uztel a sarit cu 55% in cateva zile

Producatorul de utilaj petrolier Uztel Ploiesti (UZT) a anuntatrecent ca intentioneaza sa-si majoreze capitalul cu 4,7 mil. europrin aport in numerar din partea actionarilor, fapt ce a condus laaprecieri zilnice de 15% de la acea data.

Ieri, aceste titluri au sarit cu 15%, limita maxima detranzactionare, pana la un nivel de 5,75 lei/titlu, iar in piata numai existau ordine de vanzare in acest interval de pret. ActionariiUztel Ploiesti vor avea posibilitatea de a subscrie 174 de titlurinoi la 100 de actiuni detinute anterior, pretul de emisiune fiindde 2,5 lei/titlu.

Chiar si anunturile privind distribuirea de actiuni gratuiteatrag investitorii, actiunile producatorului de hartie si cartonVrancart Adjud urcand cu 35% dupa ce compania a anuntat ca vaacorda actiuni gratuite in valoare de 10 mil. lei (2,4 mil. euro)in urma incorporarii in capitaluri a profitului pe anii 2008 si2009.

Banca Carpatica a anuntat de asemenea ca vrea sa-si majorezecapitalul cu 62,2 mil. lei (15,2 mil. euro), insa pretul desubscriere este egal cu cel din piata, de 0,1 lei, fapt ce nu aatras interesul investitorilor, avand in vedere ca banca din Sibiua strans bani de la investitori si anul trecut.

"Antreprenorii incep sa ia in calcul finantarea prin Bursa caalternativa la creditele bancare, insa este foarte important pretulla care se realizeaza majorarea de capital. Cu cat prima deemisiune este mai mare, cu atat atractivitatea investitorilor fatade operatiune scade. Daca pastreaza un pret bun pot miza pe ooperatiune de succes", considera Lupsan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO