Burse - Fonduri mutuale

SIF Muntenia si-a vandut actiunile de la Mindbank

22.01.2007, 18:00 33

SIF Muntenia si-a vandut participatia detinuta in cadrul Mindbank la pretul echivalent in lei pe care Banca Agricola a Greciei (ATE Bank) l-a oferit actionarilor minoritari ai bancii dupa ce a preluat pachetul majoritar de la Minbank.
SIF detinea 0,98% din actiunile Mindbank si a incasat pe actiunile vandute 2,19 milioane de lei (0,65 milioane de euro).
"Am avut discutii de mai mult timp cu Banca Agricola a Greciei si acum cateva zile am incheiat tranzactia. Am decis sa vindem pentru ca societatea e nelistata si pozitia noastra de circa 1% nu ne da prea multe beneficii. De altfel, pana in prezent, banca ori nu a dat dividende, ori daca a dat, au fost foarte mici", a declarat Petre Szel, presedintele Muntenia Invest, societatea care administreaza SIF Muntenia.
Grecii de la ATE Bank au preluat 57,13% din actiunile Mindbank la mijlocul anului trecut, in cadrul unei tranzactii de 35,8 milioane de euro, oferind posibilitatea minoritarilor sa-si vanda actiunile la un pret de circa 0,93 lei/actiune. Pretul oferit este egal cu pretul platit pentru preluarea pachetului majoritar al bancii.
Mindbank este printre primele banci cu capital privat infiintate in Romania dupa 1990. Banca a incercat sa-si mareasca lichiditatea in ultimii ani, insa, cu toate eforturile de a capitaliza banca, actionarii nu au putut dezvolta Mindbank, care a ramas unul dintre cei mai mici jucatori de pe piata bancara.
SIF Muntenia este una dintre putinele SIF-uri care au "intrat" in pachetele de actiuni de la banci, fiind de altfel singura SIF care si-a vandut participatia de la Bancpost. Dividendele incasate de SIF-uri de la banci au fost de-a lungul ultimilor ani cea mai importanta si cea mai sigura sursa de venituri pentru SIF-uri.
Societatea a vandut mai multe active din portofoliu pe parcursul anului trecut, cele mai importante fiind detinerile de la producatorul de medicamente Sicomed (actuala Zentiva), complexul turistic Hanul Piratilor. SIF a incheiat totodata un acord pentru vanzarea unei societati care detine 120 de hectare de teren in sudul Capitalei, dar pentru care va incasa banii treptat pana in 2008.
SIF Muntenia este, in acelasi timp, singura dintre SIF-uri care a realizat pana in acest moment plasamente pe pietele externe, societatea investind anul trecut 7,5 milioane de dolari (5,8 milioane de euro) in doua tipuri de titluri de valoare emise de Societe Generale Acceptance, divizia de asset management a grupului financiar francez Societe Generale.
Investitiile realizate au tras in jos profitul SIF Muntenia pentru anul trecut, in pofida vanzarilor realizate de societate. La finalul lunii noiembrie, SIF Muntenia avea un profit de 22 milioane euro (77,5 milioane de lei), fiind pe locul patru intre SIF-uri din punctul de vedere al castigului inregistrat.
Trei dintre SIF-uri au prezentat si rezultatele financiare la finalul anului trecut, mai putin SIF Muntenia si Oltenia.
Actiunile SIF Muntenia au crescut vineri cu 1,8% la Bursa, dupa ce, de la inceputul anului, inregistrasera cea mai puternica scadere dintre SIF-uri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO