Burse - Fonduri mutuale

SIF Transilvania se uită spre petrol şi energie

SIF Transilvania se uită spre petrol şi energie

Mihai Fercală, preşedintele SIF Transilvania: Sunt sceptic că se va relansa turismul anul acesta. Companiile balneare merg încă bine şi fac profituri destul de bune, dar în rest sectorul de turism suferă din cauza reducerii cererii.

Autor: Adrian Ionut Cojocar

08.03.2011, 23:57 88

"Ne interesează în exclusivitate companii listate cu potenţialde creştere pe termen mediu, de 2-3 ani, în domeniile petrolier,petrochimie, resurse energetice, medicamente şi industriaalimentară", a precizat Mihai Fercală, preşedintele SIFTransilvania (SIF3).

Sectoarele petrolier şi energetic lipsesc aprope cu desăvârşire dinportofoliul societăţii de investiţii financiare, cele mai mariponderi în totalul activelor fiind deţinut de cel financiar-bancar,cu 53,5% din valoarea activelor de la finele anului 2010, urmat decel de turism cu 23,2% şi industrie, cu 10,4% din active.
SIF Transilvania s-a încărcat anul trecut cu 0,36% din acţiunileFondul Proprietatea, care are în portofoliu companii cupreponderenţă din sectorul energetic. SIF Transilvania a maicumpărat în 2010 o participaţie de 1,4% din acţiunile ProspecţiuniBucureşti (PRSN), companie care oferă servicii în domeniulpetrolului şi gazelor, precum şi un pachet de 2,85% din operatorulbursier Sibex Sibiu (SBX).

Valoarea pachetelor deţinute de SIF în domeniul turismului a scăzutanul trecut cu 13,7%, la 326,7 mil. lei (77 mil. euro).
"Sunt sceptic că se va relansa turismul anul acesta. Companiilebalneare merg încă bine şi fac profituri destul de bune, dar înrest sectorul de turism suferă din cauza reducerii cererii. Pentrua face faţă acestor condiţii ne-am revizuit tarifele şi am încercatsă reconsiderăm serviciile pe care le oferim, adică să ne adaptămla piaţă", a declarat Fercală.


SIF3 îşi bazează jumătate din profitul bugetat pe creanţeexpirate

SIF Transilvania şi-a bugetat pentru acest an un profit net de 68mil. lei, cu 23% peste cel bugetat în 2010 şi aproape de celobţinut anul trecut, care s-a cifrat la 66,9 mil. lei.
O contribuţie importantă la creşterea profitului SIF Transilvaniaar urma să o aibă în 2011 trecerea termenului de prescripţie pentrucreanţe în valoare de 35 mil. lei pe care societatea le datora şicare au rămas neîncasate, precum dividendele istorice rămaseneîncasate de acţionari, în special cuponari.

"Parţial sunt şi dividende neîncasate din anii anteriori, dar îngeneral sunt diferite creanţe neîncasate cu care nu pot să stau lainfinit", a precizat Fercală.
SIF Transilvania se aşteaptă să încaseze 30 mil. lei în trimestrulal doilea din "expirarea" acestor crean­ţe şi 5 mil. lei înultimele luni ale anului.
Conducerea companiei vrea să reducă în acest an cheltuielilesalariale cu 20%, la un nivel de 15,8 mil. lei, respectiv oeconomie de 4 mil. lei, pe care conducerea SIF3 spune că se va facepe cale naturală prin plecări voluntare şi ieşiri la pensie încondiţiile unei mai bune organizări a activităţii.


Vrea să vândă participaţii de 97 mil. lei dinportofoliu

Conducerea societăţii speră că în acest an va reuşi să vândăpachete de acţiuni la companiile nelistate din portofoliu învaloare de 97 mil. lei, cu 32% mai mult decât cele cedate în2010.
"Vânzările de acţiuni din portofoliu vor viza în acest an în primulrând companiile nelistate, încercăm să reducem în continuareponderea acestor companii în totalul portofoliului. Nu avem de cesă luăm în calcul participaţia la BCR pentru că o să se listeze şinici cea la BRD pentru că este o deţinere eficientă indiferent derezultatele din sectorul financiar-bancar", spune MihaiFercală.

Deşi SIF-urile îşi doresc să restructureze portofoliul de activeprin renunţarea la societăţile nelistate, aproape toate vânzărilede acţiuni ale SIF Transilvania de anul trecut, în valoare cumulatăde 73 mil. lei, au fost reprezentate de acţiuni lichide listate peBursă.
SIF Transilvania a vândut în 2010 acţiuni BRD Societe-Generale(BRD) în valoare de 60,7 mil. lei, Erste Bank (EBS) de 5,3 mil.lei, precum şi titluri Transgaz Mediaş (TGN) şi Biofarm Bucureşti(BIO) în valoare de 3 mil. lei şi respectiv 2,5 mil. lei.

O altă metodă de creştere a ponderii acţiunilor listate înportofoliu este listarea unora dintre companiile la care SIF arepachete de control, în ultimii ani conducerea manifestându-şiintenţia în acest sens. Printre companiile vizate în trecut senumăra Aro Palace şi Transilvania Leasing.
"Listările le-am reluat în analiză şi anul acesta probabil că vomavea două sau trei listări. Este nevoie de reactualizareadocumentaţiei de listare pentru că s-au schimbat condiţiile în urmacrizei. Nu ştiu dacă va fi un an mai bun pentru listări în 2011, eusper să nu fie unul mai slab", a conchis Fercală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO