Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile si Petromidia au alunecat si mai jos

07.03.2006, 00:00 8

Bursa continua sa fie dominata de scaderi usoare, pe volume reduse, in conditiile in care investitorii au luat in general pozitii de asteptare. Informatiile din ultima perioada au generat o serie de incertitu-dini asupra unora dintre societatile principale de pe piata.

Actiunile SIF au inregistrat o noua zi de scadere, dupa aparitia amendamentelor referitoare la detinerile pe care le pot avea investitorii in cadrul acestor societati. Pierdere au inregistrat si titlurile Rompetrol Rafinare (Petromidia), care au inchis sedinta de ieri exact la pretul de 0,1 lei/actiune, egal cu valoarea nominala a titlurilor.

Titlurile SIF au pierdut ieri in medie 1,5%, un declin de 1% suferind si Petromidia. Indicii BET si BET-C au stagnat practic in jurul nivelurilor anterioare.

"Aceasta perioada era oricum una in care de regula investitorii isi iau pozitii de asteptare, dupa ce in primele doua luni pretul creste pe estimari, iar ulterior investitorii asteapta confirmari pentru acele previziuni, din partea rezultatelor finale ale companiilor si ale bugetelor pe anul in curs. Perioada de asteptare a fost accentuata de elemente de natura externa activitatii propriu-zise a emitentilor, cum a fost cererea de arestare a lui Dinu Patriciu sau, mai recent, amendamentele asupra detinerilor pe care le pot avea investitorii la SIF-uri", a precizat Rares Nilas, director la BT Securities.

Situatia din acest an este similara celei din 2005 cand in aceeasi perioada aparusera o serie de incertitudini pe piata, la acel moment legate in principal de majorarea impozitului pe castiguri de capital.

"Implicarea statului in piata de capital trebuie sa aiba ca efect protejarea investitorilor. Nu-mi dau seama insa pe care investitori ii protejeaza prin aceste amendamente aduse in cazul SIF-urilor. O rezolvare eleganta a situatiei de la SIF-uri, ar fi, in opinia mea, adoptarea unei solutii similare celei de pe piata bancara, unde un actionar care vrea sa atinga pragul semnificativ trebuie sa obtina mai intai un aviz prealabil de la BNR. Cred ca la fel se poate reglementa situatia si la SIF-uri, investitorii care vor sa detina un anumit procent trebuind sa obtina mai intai avizul CNVM, care sa verifice, de exemplu, daca au experienta in administrarea fondurilor, daca sunt solvabili, daca au o reputatie buna, planurile pe care le au acestia in privinta societatii respective", spune Nilas.

Brokerii se asteapta pentru perioada imediat urmatoare la volume mici si preturi pe o scadere usoara.



Actiunile Petrom au facut nota discordanta fata de restul titlurilor mari de pe piata, castigand 1,6% si inchizand ziua pe maxim. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a derulat la pretul de 0,625 lei/actiune. Brokerii spun ca in ultima perioada au fost in mod constant ordine de cumparare de cateva sute de mii de actiuni la niveluri de pret in jurul pragului de 0,62 lei/actiune, dar nu cred ca este vorba de un fond de investitii care sa-si fi stabilit o tinta de pret la aceste niveluri. Brokerii mai spun ca este posibil ca pe termen scurt actiunile sa mai inregistreze fluctuatii usoare, in asteptarea rezultatelor financiare pe 2005 pe care compania petroliera urmeaza sa le prezinte la mijlocul lunii.



Actiunile SIF Banat a?" Crisana au pierdut ieri 1,7%, pe un rulaj de 1,25 milioane de lei (0,35 milioane de euro), scaderea inscriindu-se in tendinta care a caracterizat ieri piata pe SIF-uri. Societatea si-a vandut ieri pachetul de 47% detinut la firma Minerva din Simleul Silvaniei, specializata in vanzarea de produse alimentare. Societatea si-a vandut actiunile de la Minerva la un pret de 8,5 lei/actiune, incasand pe aceste titluri 0,45 milioane de lei (0,13 milioane de euro). Si alte SIF-uri au derulat de la inceputul acestui an tranzactii pentru restructurarea portofoliului. SIF Muntenia a fost cea mai activa, cu tranzactii de peste 35 de milioane de euro.



Titlurile Impact au sarit cu aproape 4%, cresterea de pret facandu-se insa pe fondul unui rulaj modest, de doar 0,2 milioane de lei (aproximativ 58.000 de euro). Aprecierea de ieri este considerata de brokeri mai mult ca o revenire dupa ce, de la maximul de 0,635 lei/actiune atins in prima parte a lunii februarie, cursul intrase pe o tendinta descendenta. Cu avansul de ieri, actiunile au o crestere de peste 23% de la inceputul acestui an. Brokerii spun ca actiunile au avut aceasta crestere in conditiile in care anul trecut ramasesera in urma fata de celelalte titluri importante de pe piata. Impact a anuntat ca vrea sa realizeze in acest an inclusiv o majorare de capital in valoare de 30 mil. de euro pentru a-si finanta proiectele.



Actiunile Azomures au pierdut ieri peste 5%, coborand sub pragul de 0,2 lei/actiune. La inchidere, actiunile au fost cotate la 0,196 lei/actiune. Titlurile s-au aflat in ultimele luni pe un trend descendent cauzat de problemele cu care se confrunta societatea, probleme explicate de conducerea Azomures prin cresterea pretului de achizitie al gazului metan. Cu toate acestea, Azomures a reusit sa obtina profit in 2005, inclusiv din activitatea de exploatare, chiar daca in scadere importanta, dar investitorii au preferat in general sa adopte o atitudine de precautie fata de aceste titluri. AVAS a transferat recent Fondului Proprietatea participatia de 7,69% pe care o detinea in cadrul Azomures.



Titlurile Albalact au pierdut 3,8% in ultima zi in care investitorii mai puteau cumpara actiuni pentru a participa la majorarea de capital pe care intentioneaza sa o deruleze compania. Ieri s-au transferat peste 1,3 milioane de actiuni ale companiei, principalul vanzator fiind unul dintre membrii familiei Ciurtin, care controleaza compania. Acesta a vandut la preturi cuprinse intre 0,78 si 0,81 lei/actiune in ultima perioada. Ieri, la inchidere, actiunile au fost cotate la 0,77 lei/actiune. Albalact isi va majora capitalul social cu circa 4 milioane de lei (1,1 milioane de euro), prin emisiunea de actiuni noi la un pret de 0,1 lei/actiune, egal cu valoarea nominala a titlurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO