Burse - Fonduri mutuale

Statul caută investitori pentru două proiecte-gigant de energie în valoare de 7,5 miliarde de euro

Prin construirea reactoarelor 3 şi 4 capacitatea de producţie a Nuclearelectrica s-ar dubla. În prezent, Nuclearelectrica asigură 20% din necesarul de energie la nivel naţional

Prin construirea reactoarelor 3 şi 4 capacitatea de producţie a Nuclearelectrica s-ar dubla. În prezent, Nuclearelectrica asigură 20% din necesarul de energie la nivel naţional

Autor: Roxana Pricop

28.08.2014, 00:08 1152

Statul este în plin proces de selecţie a investitorilor alături de care să construiască reactoarele nucleare 3 şi 4 la centrala din Cernavodă, proiect în valoare de 6,5 miliarde de euro, şi hidrocentrala de un miliard de euro de la Tarniţa-Lăpuşteşti.

Nuclearelectrica ( simbol bursier SNN), companie con­trolată de stat în proporţie de 81% din capital, a deschis ieri, 27 august, procedura competitivă de selectare a investitorilor pentru con­struirea reactoarelor nucleare 3 şi 4 la centrala din Cernavodă.

Investitorii de la bursă au reac­ţionat pozitiv la anunţul făcut de companie, acţiunile Nuclearelectrica înregistrând o creştere de 1,2%, până la un preţ de 7,65 lei/titlu, pe o piaţă în scădere.

Două companii, Candu Energy din Canada, subsidiară a grupului SNC-Lavalin Group, şi General Nuclear Power Corporation din China, s-au arătat interesate de acest proiect, semnând în luna iulie un acord pentru a construi reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, potrivit presei canadiene. În afară de acestea, în iunie, Banca de Industrie şi Comerţ a Chinei ar fi fost interesată să finanţeze proiectul.

Statul român ar urma să cedeze investitorului privat 51% din proiectul reactoarelor nucleare 3 şi 4. Statul va păstra, alături de Nuclear­elec­trica, cel puţin 30% din acţiuni, potrivit stra­tegiei aprobate de acţionarii Nuclear­electrica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO