Burse - Fonduri mutuale

Ce trebuie să ştiţi despre IPO-ul Agricover care începe pe 4 mai: 10% din ofertă pentru investitorii de retail, dar cu posibilitatea de redistribuire între tranşe, subscriere minimă de 500 de lei, evaluare de 1 mld. lei pentru o companie cu 2,5 mld. lei afaceri şi 90 mil. lei profit

Ce trebuie să ştiţi despre IPO-ul Agricover care...

Autor: Liviu Popescu

03.05.2023, 19:35 3100

Miercuri seară în jurul orei 19:15 a fost publicat pe site-ul Agricover Holding, unul dintre cei mai importanţi jucători din domeniul de agribusiness din România, prospectul pentru oferta iniţială publică în valoare de maximum 416 mil. lei şi care se desfăşoară din 4 mai până pe 16 mai la Bursa de Valori Bucureşti.

Astfel, investitorilor de retail le sunt alocate 10% din ofertă, adică un număr de 83 milioane de acţiuni, ceea ce la un preţ de subscriere de 0,5 lei înseamnă aproximativ 42 mil. lei. Subscrierea minimă este de 1.000 de acţiuni, adică 500 de lei.

90% din tranşa scoasă la vânzare merg la investitorii instituţionali. Însă, se arată în prospectul de 234 de pagini care poate fi analizat aici  , se pot face redistribuiri între tranşe de maximum 10%.

Prima reacţie a unui analist consultat de Ziarul Financiar este că Agricover Holding, cu un profit net de 90 mil. lei şi o evaluare în prospect de aproape 1 mld. lei, are un multiplu PER de 12x “Comparativ cu companiile din agricultură care s-au listat pe AeRo este cea mai ieftină, sub Agroland, Grup Şerban, Norofert. Totodată, dată fiind mărimea, dacă ne uităm la BET, este sub mediana PER de la listarea ultimelor 7 mari companii (20x), fiind la egalitate cu cele mai ieftine Purcari şi TTS”.

@ Principalele caracteristici ale ofertei, în rezumatul ZF de mai jos

Preţul Maxim de Ofertă, anume preţul maxim de vânzare al Acţiunilor Oferite atât pentru lnvestitorii de Retail cât şi Investitorii / Instituţionali , a fost stabilit de Societate şi Acţionarii Vânzători , în acord cu Coordonatorul Global Unic, la 0,5 RON.

Preţul Final de Ofertă, anume preţul final de ofertă al Acţiunilor Oferite, care nu va depăşi Preţul Maxim de Ofertă, aplicabil atât pentru Investitorii de Retail cât şi pentru Investitorii Instituţionali , va fi stabilit de Societate şi Acţionarii Vânzători, în acord cu Coordonatorul Global Unic, în urma unui proces de evaluare a interesului pentru ofertă în rândul Investitorilor Instituţionali pe baza unui interval de preţ indicativ.

Oferta cuprinde o ofertă de vânzare de până la 833.333.333 Acţiuni Oferite (dintre care până Ia 277. 777. 778 Acţiuni Noi sunt oferite de Societate, până la 404.301.870 Acţiuni Existente sunt oferite de dl. Kanani şi până la 151.253.685 Acţiuni Existente sunt oferite de BERD).

Se aşteaptă că după aprobarea de către operatorul pieţei reglementate, acţiunile vor fi admise la tranzacţionare pe piaţa reglementată operată de BVB, sub simbolul de piaţă AGV.

Data preconizată de admitere la tranzacţionare este 31 mai 2023, sub rezerva îndeplinirii formalităţilor premergătoare admiterii la tranzacţionare.

Acţiunile Oferite sunt oferite investitorilor în două tranşe (fiecare o "Tranşă a Ofertei"), după cum urmează: (i) 10% din Acţiunile Oferite (83.333.333 Acţiuni Oferite) vor fi oferite iniţial Investitorilor de Retail ("Tranşa de Retail") şi (ii) 90% din Acţiunile Oferite (750.000.000 Acţiuni Oferite) vor fi oferite iniţial Investitorilor Instituţionali, sub rezerva unei posibile redistribuiri între Tranşele Ofertei.

Valoarea maximă a redistribuirii va fi de 10% din Acţiunile Oferite, respectiv un număr maxim de 83.333.333 Acţiuni Oferite. În cadrul redistribuirii, Acţiunile Oferite pot fi realocate de la o Tranşă a Ofertei la cealaltă Tranşă a Ofertei pe baza nivelurilor de subscriere din fiecare Tranşă a Ofertei. Dimensiunea finală a fiecărei Tranşe a Ofertei va fi stabilită de Societate şi de Acţionarii Vânzători, în acord cu Coordonatorul Global Unic, în funcţie de volumul şi preţul subscrierilor primite de la investitori, la Data de Alocării şi nu va exista o dimensiune minimă pentru Tranşele Ofertei

Se preconizează că totalul comisioanelor taxelor şi cheltuielilor aferente emisiunii şi ofertei Acţiunilor Oferite şi admiterii la tranzacţionare a Acţiunilor va fi de până la 9,8 milioane RON (presupunând că toate Acţiunile Oferite vor fi vândute la Preţul Maxim al Ofertei).

În cazul în care toate Acţiunile Noi vor fi subscrise, capitalul social al Societăţii va fi majorat cu un număr de 277.777.778 acţiuni ordinare, cu o valoare nominală de 0,10 RON fiecare şi o valoare nominală totală de 27.777.777,80 RON, reprezentând o creştere de aproximativ 14,69% faţă de capitalul social al Societăţii la data prezentului Prospect.

Deţinerile acţionarilor semnificativi actuali în capitalul social al Societăţii vor fi diluate după cum urmează: ulterior majorării de capital social şi vânzării Acţiunilor Existente (al dl. Kanani va deţine un procent de 57,44% (asumând că Dl. Kanani nu va dobândi acţiuni în cadrul activităţilor de stabilizare) şi (b) BERD va deţine un procent de 4,13%.

Societatea intenţionează să atragă fonduri pentru a finanţa strategia de creştere a Grupului. Societatea nu va primi niciun fel de fonduri din vânzarea acţiunilor în cadrul Ofertei de către Acţionarii Vânzători.

Valoarea netă totală estimată a fondurilor atrase din vânzarea de către Societate a Noilor Acţiuni în cadrul Ofertei este de aproximativ 135,76 milioane RON, presupunând că Preţul Final de Ofertă va fi egal cu Preţul Maxim de Ofertă, că toate aceste Acţiuni Existente vor fi vândute în Ofertă şi că nu vor fi utilizate fonduri pentru activităţile de stabilizare.

Potrivit politicii de dividende, Agricover Distribution a distribuit în mod istoric între 60 şi 65% din profiturile sale anuale sub formă de dividende, cu un dividend special suplimentar distribuit în cursul anului 2022.

Ne aşteptăm ca această practică (i.e. distribuirea între 60 şi 65% din profitul anual al Agricover Distribution sub formă de dividende) să continue în viitorul apropiat. Agricover Technology este un start-up şi până la data prezentului Prospect a acumulat pierderi, prin urmare nu au fost distribuite dividende.

În cadrul politicii privind dividendele, Agricover Holding nu a distribuit istoric dividende, deoarece profiturile anuale au fost utilizate în principal pentru a finanţa creşterea portofoliului de credite şi avansuri din cadrul Agrifinance. Ne aşteptăm ca această practică să continue în viitorul apropiat​.

Valoarea netă totală estimată a fondurilor atrase din vânzarea Acţiunilor Existente de către Acţionarii Vânzători în cadrul Ofertei este de aproximativ 272,7 milioane RON, presupunând că Preţul Final de Ofertă va fi egal cu Preţul Max de Ofertă.

Fondurile nete bţinute în cadrul ofertei din vânzarea Acţiunilor Noi vor fi utilizate după cum urmează: (a) aproximativ 80% din fonduri vor fi transferate Agricover Credit cu scopul de a diversifica structura de finanţare a acesteia şi de a susţine creşterea organică ; iar (b) aproximativ 20% din fonduri vor fi utilizate pentru a finanţa oportunităţi de creştere externă prin tranzacţii de fuziuni şi achiziţii.

Până la identificarea unor ţinte adecvate de fuziuni şi achiziţii , aproximativ 20% din fonduri vor fi utilizate pentru a finanţa dezvoltarea altor Filiale ale Grupului, inclusiv Agricover Technology şi Agricover Credit, în cadrul unor facilităţi de credit intragrup neangajate.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO