Burse - Fonduri mutuale

STK Emergent se listeaza anul acesta

26.01.2007, 18:59 17

Fondul inchis de investitii STK Emergent a adus anul trecut un randament de 22,6% din momentul lansarii in ultima parte a lunii aprilie, reusind sa "bata" de 2,8 ori performanta indicelui BET in aceeasi perioada, acesta crescand cu circa 7,9%.
In aceeasi perioada, SIF-urile au crescut in medie cu aproximativ 36%.
STK Emergent si-a orientat anul trecut o parte din investitii catre actiunile mici de pe piata de capital, care de altfel, au reusit sa aduca randamente mai bune decat titlurile principale de la Bursa. Potrivit administratorilor fondului, sectorul principal in care s-au orientat aceste investitii ale fondului este cel al constructiilor si activitatilor conexe constructiilor.
Fondul a fost lansat anul trecut de societatea de administrare a investitiilor STK Financial din Cluj-Napoca si urmeaza sa fie primul fond privat de investitii care va fi listat la Bursa de Valori.
Activul net al fondului a atins 27,1 milioane de lei (aproape 8 milioane de euro) la finalul lui 2006, fata de 13,5 milioane de lei (3,7 milioane de euro) in momentul lansarii, in timp ce numarul de investitori a crescut de la 93 la 120, la finalul ultimei emisiuni noi de unitati de fond incheiata in luna noiembrie a anului trecut. Prin intermediul acesteia, fondul a mai reusit sa stranga 7 milioane de lei (circa 2 milioane de euro) de la investitori.
"Estimam ca la finalul acestui an sa avem tot fondul listat pe Bursa. Pana la listare, avem ca obiectiv sa ajungem la o valoare a activelor de 50 de milioane de lei", a declarat Nicolae Pascu, presedintele STK Financial. Conform prospectului fondului, societatea poate realiza emisiuni noi de unitati de fond in fiecare luna, membrii fondatori avand drept de preemptiune in cadrul acelor emisiuni.
"Preferam totusi sa realizam astfel de operatiuni din trei in trei luni, pentru ca trebuie mai intai sa avem rezultate pe care sa le prezentam investitorilor", a precizat Nicolae Pascu.
Conducerea STK Financial crede ca fondul va aduce si in acest an randamente superioare cresterii BET.
"Cred ca vom reusi si in acest an sa batem performanta BET. Oricum, obiectivul nostru stabilit in momentul lansarii fondului este sa avem de 1,3 ori rentabilitatea indicelui BET", spune Pascu.
Administratorii fondului spun ca intentia lor este sa se orienteze mai mult pe actiunile mici de pe piata, decat pe blue-chipsuri.
"Intentia noastra este sa avem o pondere mai mare in portofoliu pe actiunile mici de pe piata, dar lichiditatea scazuta a acestora necesita un timp mai indelungat pentru realizarea investitiei, astfel incat sa poti sa le iei la preturi bune. Circa 20% din portofoliul fondului este investit in actiuni mici", a precizat Nicolae Pascu.
Seful STK Financial spune ca strategia de plasament a firmei va cauta sa se orienteze si spre investitii in societati inchise, atata timp cat acele plasamente vor avea un potential sa aduca randamente mai bune decat companiile listate.
"Obiectivul nostru este sa avem randamente cat mai bune si atata timp cat companiile listate ofera castiguri mai bune decat cele inchise, vom ramane pe acestea. Dar daca vom vedea ca randamentele pe care societatile cotate nu mai sunt satisfacatoare si in functie de oportunitatile care vor aparea, vrem sa intram cu investitii si pe societati inchise", a spus Pascu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO