Burse - Fonduri mutuale

Strainii fac legea in piata si cu 33% din vanzari

10.03.2009, 17:13 14

Investitorii straini au vandut luna trecuta pe Bursa actiuni in valoare de 12,6 mil. euro, cu 4,2 mil. euro mai mult decat au cumparat. Cele mai lichide 25 de titluri de pe piata au pierdut in februarie in medie 17,3% din valoare.

Vanzarile strainilor s-au facut simtite pe Bursa luna trecuta desi acestea au reprezentat doar o treime din volumul total, investitorii institutionali straini fiind in acelasi timp foarte putin prezenti la cumparare, cu doar 19,3% din rulajul total.
"Cred ca sunt reduceri de pozitii. Fondurile au niste deponenti care fac presiuni sa se iasa din tarile despre care se vorbeste ca sunt in colaps. Pai daca noi suntem asociati cu Ucraina sau Estonia? Parca fondul MEI a sistat la un moment dat retragerile pentru ca a considerat ca investitorii iau decizii gresite.
Eu personal n-am primit in ultimul an de zile niciun ordin din partea unui client sa vand aia si sa cumpar ailalta. De obicei numai vand sau numai cumpar pentru ca se investeste in aceeasi economie", spune Laurentiu Floroiu, directorul de tranzactionare al EFG Securities.
Numarul de fonduri de investitii si firme straine active la cumparare pe Bursa a fost in februarie de 53, fata de 83 la vanzare. In februarie 2008, erau 97 de fonduri care cumparau si 117 la vanzare.
"Deocamdata nu am niciun semnal ca intra straini sau ies straini de pe piata atata vreme cat rulajul mediu pe Bursa este de un milion de euro. Neincrederea in institutiile financiare domina piata. Lumea si-a pierdut punctul de sprijin. Sa ne vedem cu banii de la FMI in caruta, sa vedem cum stim sa-i folosim si dupa aia sa ne uitam la aceste date si sa avem o parere pertinenta cu privire la influenta. Lucrurile sunt destul de incerte in acest moment", spune Floroiu.
In ianuarie, strainii au realizat mai putin de o cincime din tranzactiile de cumparare si vanzare de pe Bursa si cumparari nete nesemnificative, de 0,62 mil. euro.
Numarul de investitori locali persoane fizice activi la cumparare si vanzare a continuat sa scada luna trecuta, atingand noi minime, de 4.500 si respectiv 4.400. Spre comparatie, investitorii de pe Bursa au realizat in februarie anul trecut tranzactii de cumparare prin 8.950 de conturi si de vanzare prin 92.000 de conturi. Cumpararile micilor investitori romani s-au ridicat la 16,1 mil. euro, iar vanzarile lor au insumat circa 15,7 mil. euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO