Burse - Fonduri mutuale

Tender: Toata lumea vrea acum sa scoata cat mai mult petrol

Tender: Toata lumea vrea acum sa scoata cat mai mult petrol
30.06.2008, 19:11 20

Activitatea companiilor de prospectare este influentata favorabil de pretul ridicat al petrolului, in conditiile in care concesionarii isi intensifica programul de exploatare a perimetrelor pentru a beneficia din plin de contextul favorabil de pe piata, potrivit omului de afaceri Ovidiu Tender, proprietarul firmelor de prospectare geologica Prospectiuni Bucuresti (PRSN) si Atlas Gip Ploiesti (ATGJ).
"Pretul petrolului atrage dupa sine cresterea volumului nostru de activitate pentru ca toata lumea care detine concesiuni este interesata sa scoata cat mai mult petrol. In aceste conditii, se munceste mai mult si se plateste mai mult. Nu se pune problema ca anul acesta sau in urmatorii ani sa se remarce vreo scadere a activitatii. Agentia Nationala pentru Resurse Minerale are un program foarte bine stabilit si conform acestuia nu sunt sanse sa se lucreze mai putin", spune Ovidiu Tender.
El a precizat ca Prospectiuni a castigat recent licitatia Petrom pe anul 2008 pentru prospectarea 2D, in valoare de
13 mil. euro, dupa ce luna trecuta a incheiat cu Romgaz un contract de 8,7 mil. euro pentru prospectare 2D.
"Tocmai am fost anuntati ca am castigat o licitatie a Petrom pentru prospectarea 2D, contract care se ridica la
13 milioane de euro. Avem in Bulgaria un contract pe care o sa-l incepem in septembrie in valoare de 5 milioane de euro si mai sunt vreo 10 milioane de euro la Romgaz, asta pana acum. Urmeaza Petrom sa mai scoata 1000 de km de 3D care inseamna peste 30 milioane de euro. Depindem unii de altii. Ei de noi si noi de ei. Si acum Petrom a facut licitatie internationala, dar n-au cum sa ne concureze companiile din afara", spune Tender.
Anul trecut, afacerile Prospectiuni au urcat cu 40%, ajungand la 60,8 mil. euro (203 mil. lei), daca excludem activitatea de subcontractare catre Atlas Gip din 2006, ponderea contractelor cu Petrom si Romgaz depasind 85% din total.
In primul trimestru din acest an, veniturile din activitatea curenta a companiei s-au redus cu 38%, la aproape 5,1 mil. euro (19 mil. lei), iar compania a trecut pe pierdere, cu 2,3 mil. euro (8,4 mil. lei).
"Partea proasta este ca ei (clientii - n.red.) se misca conform unei obisnuinte. Inainte, neexistand tehnologia adecvata pentru a se lucra iarna pe zapada, activitatea incepea in mai-iunie. Si acum s-a pastrat acest obicei, chiar daca activitatea a crescut si tehnologia a avansat. Nu numai cei de la Petrom sunt obisnuiti asa, si ai mei sunt obisnuiti in acest fel. Pentru anul viitor sigur o sa fim pregatiti. Tocmai discutam ca avem o firma englezeasca pentru care pregatim programul de activitate in lunile de iarna, din ianuarie-februarie", spune Ovidiu Tender.
El a mai precizat ca Prospectiuni a constituit anul acesta o echipa de prospectare pentru Iran si intentioneaza sa mai recruteze inca o echipa pe care o va trimite, cel mai probabil, tot in Iran.
In luna februarie a acestui an, Prospectiuni a semnat un contract de prospectiuni 3D in valoare de 3,1 mil. euro cu firma Pars Energy pentru zona Ramshir din Iran.
Tender mai spune ca nu se grabeste sa transfere actiunile Prospectiuni pe Bursa si ca nu este un moment bun pentru a atrage investitori.
"Este un moment mai putin propice si din aceasta cauza nu ma grabesc cu listarea Prospectiuni la Bursa. Raportarile in engleza trebuie sa devina o obisnuinta, o normalitate. Le facem cu scopul de a fi cat mai transparenti. In momentul de fata nu sunt interesat sa atrag investitori strategici sau financiari in companii pentru ca socotesc ca pretul este prea mic acum", a precizat Ovidiu Tender.
El estimeaza valoarea Prospectiuni la 400 mil. euro, in prezent capitalizarea companiei ridicandu-se la 112 mil. euro. Tender mai detine trei companii listate pe Bursa, respectiv Vulcan Bucuresti (VULC), Atlas Gip Ploiesti (ATGJ) si Talc Dolomita (TALD). Valoarea totala a companiilor sale pe Bursa se ridica in prezent la circa 150 mil. euro, cu peste 200 mil. euro mai putin decat in urma cu un an, cand valoarea acelorasi companii depasea 350 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO