Burse - Fonduri mutuale

Tensiunile comerciale dintre Statele Unite şi China capătă o nouă dimensiune: Preşedintele american Donald Trump creşte taxele vamale plătite de China la 25%, pentru bunuri de 200 de miliarde de dolari şi aruncă economia mondială în ceaţă. China se ţine pe poziţii şi promite răzbunare

Tensiunile comerciale dintre Statele Unite şi China...

Autor: Dragoş Dinu

10.05.2019, 11:18 2951

Preşedintele american Donald Trump a majorat vineri la 25% tarifele de 10% plătite de China pe bunuri în valoare de 200 de miliarde de dolari, în contextul în care cele două economii nu au reuşit să ajungă la un consens în negocierile comerciale, alimentând un conflict care supraîncălzeşte pieţele financiare internaţionale şi aruncă în ceaţă economia mondială, scrie Bloomberg. 

La rândul ei, China a ameninţat printr-o declaraţie că este forţată să se răzbune, deşi nu a precizat până în acest moment prin ce mijloace o va face. Măsura de a majora tarifele plătite de China vine după mai multe întâlniri, fără rezultat concret, dintre vicepremierul chinez Liu He şi oficialii comerciali din cabinetul lui Trump, negocieri care au fost reluate vineri dimineaţa la Washington.

Cu un puternic arsenal al pieţei financiare în războiul comercial cu SUA, atacul cu aceeaşi monedă al Chinei- de a impune aceleaşi tarife Statelor Unite- nu ar fi principala mutare a Beijingului, spune economistul Brad Setser, fost oficial al Trezoreriei americane, care subliniază că „folosirea acestor arme nu este lipsită de costuri”.

Înaintea discuţiilor de joi, Donald Trump a spus că Statele Unite vor continua să crească tarifele de 25% şi pentru alte produse netaxate în valoare de 325 miliarde de dolari. 

Economiştii companiei de rating din SUA Moody's Analytics au anunţat printr-un raport din această săptămână că un „război comercial total” dintre cele două mari economii ar arunca Statele Unite înapoi în recesiune până la sfârşitul lui 2020.

Această mişcare „agravează incertitudinea în mediul comercial global, sporeşte în continuare tensiunile dintre SUA şi China şi afectează negativ credinţele globale”, spune Chief Credit Officer (CCO) al Moody's Investors Service pentru Asia-Pacific, Michael Taylor.

În ciuda tarifelor impuse de Trump, pieţele chineze au crescut vineri dimineaţă. CSI 300, indicele de referinţă al celor mai mari companii listate din Shanghai şi Shenzen, a crescut cu 3,3%, scrie Financial Times. 

În schimb, indicele bursier american S & P 500 este pe cale să închidă cea mai proastă săptămână din acest an. 

Cele două cele mai mari puteri economice ale lumii au fost implicate într-o dispută comercială din iulie 2018, pe fondul solicitărilor Statelor Unite ca China să adopte schimbări politice care, printre altele, ar proteja mai bine proprietatea intelectuală americană şi vor face pieţele chineze mult mai accesibile pentru companiile americane.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO