Burse - Fonduri mutuale

Teraplast finalizeaza anul viitor mutarea, dupa investitii de 25 mil. euro

Teraplast finalizeaza anul viitor mutarea, dupa investitii de 25 mil. euro

Florin Urite, directorul general al Teraplast: In acest moment procesul de mutare a capacitatilor de productie la Saratel este realizat in proportie de 90%

29.11.2009, 23:30 44

Producatorul de materiale de constructii Teraplast Bistrita(TRP) va incheia anul viitor procesul de mutare a activitatilor laSaratel, in prezent mutarea capacitatilor de productie fiindfinalizata in proportie de peste 90%, iar terenul fostei fabriciidin Bistrita, in suprafata de 5 hectare, va fi scos la vanzare,fiind evaluat la preturile medii actuale, la peste 8 mil. euro.

"In acest moment procesul de mutare a capacitatilor depro-ductie la Saratel este realizat in proportie de 90%. Singuraunitate de productie care urmeaza sa mai fie mutata este cea detubulatura si fitinguri din polipropilena. Aceasta fabrica va fimutata in 2010. Intentionam ca terenul, cu o suprafata deaproximativ 5 hectare, sa il vindem. Pana in acest moment ne-auvizitat mai multi investitori privati care s-au aratat interesatide teren", a declarat Florin Urite, directorul general alTeraplast.

Pana in prezent compania a investit aproximativ 17,8 mil. euroin mutarea activitatilor la Saratel, platforma industriala fiinddesfasurata pe o suprafata de peste 22 de hectare. Potrivitpropriilor estimari, in momentul finalizarii mutarii unitatilor deproductie si a sediului administrativ, valoarea totala ainvestitiilor de la Saratel va fi de aproximativ 24,8 mil. euro.Exista insa riscul ca sediul administrativ sa nu fie mutat tot in2010.

Teraplast a derulat in luna aprilie a anului trecut o ofertapublica initiala prin intermediul careia a strans circa 14 mil.euro (51 mil. lei) de la investitori, bani care au fost utilizatiin mare parte pentru mutarea fabricii. Oferta a fost suprasubscrisacu 4%, investitorii solicitand actiuni in valoare totala de 56,03mil. lei.

Teraplast este foarte aproape sa incheie si programul derascumparare a actiunilor proprii, inceput in martie anul acesta,program care prevede achizitia unui numar maxim de 4,5 milioane deactiuni proprii, respectiv 1,51% din total, valoarea maxima deachizitie fiind de 0,89 lei/actiune.

"Pana in prezent Teraplast a rascumparat prin intermediul BTSecurities 4.308.000 de actiuni proprii, in care a investit peste1,5 milioane de lei, la un pret mediu de 0,366 lei/actiune", aexplicat directorul Teraplast.

In prezent actiunile Teraplast se tranzactioneaza la pretul de0,6 lei/titlu, la aceasta cotatie, capitalizarea companiei fiind de41,5 mil. euro.

Pentru acest an, oficialii companiei estimeaza o scadere invaloare de 20% fata de 2008 a pietei de tubulatura PVC(polivinilclorura), la aproximativ 50 mil. euro, in timp ce pepiata de tubulatura PE (polietilena) este preconizata o scadere de10% fata de anul trecut, la circa 68 mil. euro.

In plus fata de piata de tubulatura, Teraplast activeaza si pepiata de tamplarile PVC, aceasta piata fiind estimata in acest anla aproximativ 600 mil. euro. Potrivit estimarilor companiei,Teraplast detine in prezent o cota de piata de 40% pe tubulaturaPVC, 20% pe tubulatura PE si 4% pe piata de tamplarie PVC.

"O prognoza pentru anul viitor asupra evolutiei celor doua pieteeste extrem de greu de facut. Totul depinde de rapiditatea cu carevor fi accesate fondurile europene, de deblocarea finantarilorpublice si private si de evolutia cursului valutar. Scenariuloptimist ar fi ca pietele de profil, de tubulatura si tamplarie, sainregistreze cresteri usoare incepand cu luna iunie 2010", aincheiat Urite.

Primele scaderi

La inceputul acestui an, Teraplast estima pentru 2009 o cifra deafaceri de 213,1 milioane lei, in crestere cu 9,4% fata deafacerile din 2008. Profitul net anual este estimat sa scada cu16%, de la 19,3 milioanelei la 16,2 milioane, potrvit bugetului devenituri si cheltuieli aprobat de companie. Teraplast a incheiatprimele noua luni ale acestui cu o cifra de afaceri de 141,2milioane de lei si un profit net de 11,4 milioane lei, mai mic cu27% fata de rezultatul din aceeasi perioada a lui 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO