Burse - Fonduri mutuale

Topul dividendelor pe Bursa: randamentele pleaca de la 7% in jos

Topul dividendelor pe Bursa: randamentele pleaca de la 7% in jos
28.03.2010, 23:11 108

Marea majoritate a companiilor listate pe Bursa au decis saaloce o proportie mai mica din profit pentru dividendeleactionarilor, atat ca urmare a profiturilor in scadere raportateanul trecut si a problemelor de cash-flow cu care se confrunta inaceasta perioada din cauza intarzierilor la plata aleclientilor.

Valoarea totala a dividendelor propuse spre distribuire de catreemitentii listati la Bursa se ridica in acest an la 685 mil. lei(167,9 mil. euro), cu 36% sub valoarea dividendelor acordate decompanii in 2009 si mult sub nivelul record atins in 2007, de 2,3mld. lei (650 mil. euro). Petrom, cea mai mare companie autohtonalistata pe piata, a intrerupt acordarea de dividende incepand cu2008, preferand sa investeasca banii in activitatea proprie.Randamentele la dividende calculate pe baza preturilor actuale dinpiata sunt mai scazute si decat dobanda acordata de banci ladepozitele pe un an, de 7,5-8%, astfel ca dividendele nu mai joacain prezent un rol important in selectionarea titlurilor de catreinvestitori.

Pe de alta parte, randamentele la dividende sunt scazute sipentru ca multe dintre actiuni au crescut puternic in ultimele luniimplicit pe fondul asteptarilor privind acordarea de dividende.

De exemplu, actiunile Transgaz Medias (TGN), una dintrecompaniile cele mai "vanate" de investitorii avizi de dividende, ausarit cu 50% pe Bursa anul acesta dupa ce compania a raportat anultrecut un profit record, de 298 mil. lei (70,1 mil. euro), cu 25%peste cel obtinut in 2008. In plus, dobanzile bancare sunt inscadere, in timp ce profiturile companiilor listate este deasteptat sa-si revina de anul acesta.

Titlurile producatorului de aeronave Aerostar Bacau (ARS), lacare randamentul dividendului brut este in acest moment cel mairidicat de pe Bursa, de circa 7%, s-au apreciat cu circa 50% numaiin ultima luna, una dintre principalele cauze fiind asteptarileprivind distribuirea de dividende. Aerostar este una dintreputinele societati de pe Bursa care au raportat anul trecut profitin crestere si in ultimii ani au alocat aproape tot profitul pentrudividendele actionarilor.

Titlurile producatorului de bere Bermas Suceava (BRM) au urcatcu circa 35% in ultima luna ca urmare a asteptarilor de dividende,dupa ce compania a obtinut profit in crestere in 2009. Totusi,valoarea dividendului brut raportat la pretul din piata alactiunilor Bermas ramane in continuare unul dintre cele mairidicate, de circa 6,8%.

SIF-urile se numara printre putinele companii de pe Bursa carevor distribui dividende mai ridicate decat in 2009, ca urmare aprofiturilor in crestere de anul trecut, fapt ce ar putea avea oinfluenta pozitiva asupra pietei in ansamblu, dat fiind faptul camajoritatea banilor din dividendele catre actionarii persoanefizice se reintorc pe Bursa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO