Burse - Fonduri mutuale

Transelectrica vrea să vândă şi acţiuni noi odată cu cele 15% ale statului

Transelectrica vrea să vândă şi acţiuni noi odată cu cele 15% ale statului

Horia Hăhăianu, directorul general al Transelectrica

Autor: Carol Dan, Andrei Chirileasa

23.06.2011, 00:05 673

Transelectrica speră să obţină 80 milioane euro din vânzareaunui pachet de 15% din participaţia Ministerului Economiei,operaţiune estimată să aibă loc în acest an.

Directorul general al companiei Horia Hăhăianu a precizat că,pe lângă vânzarea acestui pachet de 15%, Transelectrica mai vrea sămai scoată pe piaţa de capital un pachet adiacent de 12%, în urmaunei majorări de capital. El a afirmat că vânzarea celor douăpachete de acţiuni pe Bursa de la Bucureşti va avea loc concomitentîn acest an.

Declaraţiile au fost făcute cu ocazia inaugurării primei staţiide alimentare a maşinilor electrice din România.

Reprezentanţii Ministerului Economiei nu au putut fi contactaţiieri pentru a confirma informaţia.

Până în acest moment, Ministerul Economiei nu a demarat niciprocesul de selecţie a intermediarului ofertei Transelectrica.OPSPI a selectat în luna martie firma de avocatură Muşat şiAsociaţii pentru consultanţă juridică în alcătuirea caietului desarcini pentru selecţia intermediarului ofertei Transelectrica.

Acţiunile Transelectrica erau tranzacţionate ieri pe bursă lapreţul de 23 de lei, având o creştere de 19% de la începutulanului. La acest preţ, statul ar obţine circa 60 mil. euro dinvânzarea a 15% din acţiuni, iar compania ar strânge 48 mil. europrin emiterea de acţiuni noi reprezentând 12% din capital.

În urma acestor operaţiuni, participaţia statului ar scădea dela 73,7%, în prezent, la 52,4%. Principalul acţionar minoritar esteîn acest moment Fondul Proprietatea, cu 13,5% din acţiuni.

Transelectrica s-a listat pe bursa de la Bucureşti în septembrie2006, în urma unei oferte publice iniţiale (IPO) prin care statul avândut 10% din acţiuni pentru circa 34 mil. euro. Compania s-aconfruntat în ultimii doi ani cu o reducere puternică aprofitabilităţii din cauza datoriilor mari în valută şi a evoluţieinefavorabile a cursului de schimb. Anul trecut, compania a raportatun profit net de 9,55 mil. lei la afaceri de 2,54 mld. lei.

Anul acesta, compania ar putea reveni la un nivel deprofitabilitate mai ridicat, după ce autoritatea de reglementaredin energie a aprobat majorarea tarifului de transport al energieielectrice cu 10% de la 1 ianuarie. În primul trimestru, compania araportat o triplare a profitului net, la 160 mil. lei.

O altă companie la care statul îşi propune să vândă anul acesta15% din acţiuni pe bursă este transportatorul de gaze naturaleTransgaz Mediaş (TGN). Şi conducerea Transgaz ia în calculderularea unei majorări de capital şi a unei oferte de acţiuni noiodată cu statul sau după oferta statului, pentru a atrage capitalpentru investiţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO