Burse - Fonduri mutuale

Transgaz distribuie dividende record de 81,6 milioane de euro

Florin Cosma, directorul general al Transgaz, o companie cu o valoare de 740 mil. euro

Transgaz distribuie dividende record de 81,6 milioane de euro

Autor: Andrei Chirileasa

22.03.2011, 23:55 229

Compania de transport a gazelor naturale Transgaz Mediaş (TGN),controlată de Ministerul Eco­nomiei, va distribui acţio­narilordividende record în valoare de 338,7 mil. lei (81,6 mil. euro) dinprofitul net realizat anul trecut, potrivit propunerii care va fidezbătută de acţionarii companiei la finele lunii aprilie.

Valoarea dividendului brut pe acţiune este de 28,77 lei şireprezintă 11% din preţul la care titlurile Transgaz au închisşedinţa de tranzacţionare de ieri, de 261 lei/acţiune.

Anul trecut, Transgaz a distribuit un dividend brut de 13,02lei/acţiune.

Creşterea dividendului de la Transgaz vine după ce compania araportat un profit record pentru 2010, de 376 mil. lei (88 mil.euro), iar statul a obligat companiile din portofoliul său sădistribuie minimum 90% din profiturile realizate sub formă dedividende, faţă de minimum 50%, cât era cerinţa anul trecut.

Ministerul Economiei, care controlează 73,5% din Transgaz, vaîncasa dividende în valoare de 249 mil. lei (60 mil. euro), în timpce Fondul Proprietatea (FP), care deţine aproape 15%, va primicirca 50,8 mil. lei (12,2 mil. euro) brut.

Printre investitorii instituţionali care deţin pachetesemnificative de acţiuni Transgaz se numără SIF Moldova (SIF2), cucirca 0,94%, şi fondul de investiţii ING Romanian Equity, cu 0,59%.SIF Moldova va primi dividende de 3,17 mil. lei, iar fonduladministrat de ING va încasa 2 mil. lei.

Pe de altă parte, conducerea companiei va mai avea la dispoziţiedoar 37,6 mil. lei (9 mil. euro) din profitul anului trecut pentrufinanţarea investiţiilor proprii. Din această cauză, conducereaTransgaz a trimis o notă de fundamentare către OficiulParticipaţiilor Statului şi privatizării în Industrie (OPSPI) princare solicită ca în paralel cu vânzarea pachetului de 15% de cătrestat să se facă şi o majorare de capital, iar acţiunile emise încadrul operaţiunii să fie vândute direct pe Bursă.

Ministerul Economiei intenţionează ca până la finele anului săvândă pe Bursă un pachet de 15% din acţiunile Transgaz. În prezent,acest pachet ar valora circa 111 mil. euro.

O poziţie similară a adoptat şi Transelectrica Bucureşti (TEL),cealaltă companie de utilităţi listată pe Bursă. Transelectrica, lacare statul deţine de asemenea un pachet de 73% din acţiuni, nu aavut probleme în ultimii ani cu ieşirile de capital generate deplata dividendelor, dar a fost nevoită să apeleze la creditebancare pentru finanţare, acumulând datorii im­portante.

Anul trecut Transelectrica a realizat un profit net preliminarde 9,9 mil. lei (2,32 mil. euro), astfel că dividendele pe care leva distribui vor fi de circa 9 mil. lei. Valoarea dividendului brutde la Transelectrica ar fi de circa 0,12 lei/acţiune, conformcalculelor ZF.

Dividendul de 28,77 lei de la Transgaz este un record pentruBursa de la Bucureşti. Cu această sumă, un investitor poatecumpăra, de exemplu, 47 de acţiuni la Fondul Proprietatea (FP),cotate în prezent la 0,612 lei, sau 68 de acţiuni Petrom (SNP) lapreţul de 0,42 lei.

Dividendele vor fi plătite începând cu data de 17 octombrie 2011prin intermediul BRD, potrivit propunerii pentru AGA

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO